Lasse Schöne wil zondag in de Klassieker tegen Feyenoord revanche nemen voor de 1-0 bekernederlaag van anderhalve week geleden in De Kuip.

"We hebben wat recht te zetten. Dat leeft in de groep na het verlies vorige keer", aldus Schöne tegen NU.nl.

"Al weet elke speler sowieso hoe belangrijk de wedstrijd tegen Feyenoord is. Het gaat om meer dan alleen drie punten."

In het bekertoernooi ging het in de laatste minuut mis voor Ajax door een eigen doelpunt van Joël Veltman, maar ondanks dat resultaat kijkt de 29-jarige Schöne niet helemaal met een slecht gevoel terug op dat duel in De Kuip.

"In de eerste helft speelden we gewoon goed. We waren beter. En in de competitie hebben we ook de stijgende lijn te pakken. Tegen Heracles, Vitesse en Roda JC waren prima wedstrijden. En nu willen we Feyenoord verslaan. Het gat op de ranglijst moet zes punten worden."

Hoe verklaar je dan dat Ajax in Europa zo slecht draait?

"Ja, dat blijft raar. Zoals we in de competitie spelen, hadden we bijvoorbeeld ook tegen Fenerbahçe kunnen spelen. De ruimte lag er, maar we gingen lange ballen spelen. En dat tegen het lange centrale duo Bruno Alves en Simon Kjaer. Ik begrijp ook niet waarom we vervallen in dat spel, misschien zijn het de zenuwen."

Is een club als Fenerbahçe niet gewoon een maatje te groot voor dit Ajax?

"Individueel hebben ze meer kwaliteit, maar als team vond ik het niet geweldig. Dan zijn wij beter. We hadden ze pijn kunnen doen, maar om de een of andere reden lukt het ons niet om Europees te excelleren."

Voor het eerst in acht jaar dreigt Ajax niet te overwinteren. Is deze ploeg slechter dan de afgelopen jaren?

"Het is niet slechter, maar wel anders. We hebben een heel jonge ploeg en hebben nog veel te leren.”

Maar Ajax heeft sinds jij hier in 2012 kwam toch altijd een jonge ploeg gehad...?

"Nou, toen ik hier kwam was het ook jong, maar wel wat ouder. Er is nu vooral veel talent en voor die talenten zijn dit leermomenten. Maar op een gegeven moment moet je er als ploeg wel een keer staan in Europa."

Ajax mist ervaring?

"Op bepaalde momenten zeker. Soms moeten we net even iets slimmer zijn in het veld. En de juiste keuzes maken. Zoals ik al zei: het zijn leermomenten. Maar wel heel dure leermomenten. Het wordt tijd dat we ook in Europese wedstrijden weer gaan uitstralen dat we Ajax zijn en gaan winnen."

Alleen weet je dan nog niet of je het redt. En dat terwijl Molde FK met tien punten al zeker is van de volgende ronde.

"Ja, dat is ongekend. En dat geeft denk ik ook wel aan dat we het zelf hebben laten liggen. We kunnen nu niet anders dan het goed afsluiten met twee zeges en dan hopen dat er toch nog iets moois voor ons in zit."