Trainer Frank de Boer vindt dat Ajax genoeg kwaliteit heeft om Europees te kunnen overwinteren, hoewel de Amsterdammers na het 0-0 gelijkspel van donderdag tegen Fenerbahçe dicht bij uitschakeling zijn in de Europa League. 

"Ik zie dat de huidige selectie heel veel talent heeft. Ze kunnen naar een topniveau groeien en ik denk dat ze het niveau van de Europa League nu al aan moeten kunnen", aldus De Boer.

De oud-international beseft echter ook dat Ajax in een benarde positie zit. Zijn ploeg moet met nog twee groepswedstrijden te gaan hopen dat Fenerbahçe punten verspeelt tegen Molde FK of Celtic, anders is het Europese seizoen sowieso voorbij.

"We hebben het niet meer in eigen hand. We moeten tegen Celtic drie punten pakken en dan onze hoop vestigen op Molde FK. Zolang er hoop is, gaan we ervoor. Maar het is ook niet zo dat we onze laatste twee groepswedstrijden zomaar gaan winnen. Dat heeft dit seizoen bewezen."

Halve finales

Voorafgaand aan het Europa League-avontuur was De Boer nog zeer positief. Hij zei zelfs dat Ajax de halve finales kan halen. "Maar zoals we momenteel spelen zijn we daar zeker niet goed genoeg voor", zegt hij nu.

Inclusief het gelijkspel tegen Fenerbahçe hebben de Amsterdammers ook maar één wedstrijd gewonnen van de laatste acht Europese duels. Desondanks is De Boer verrast door het matige optreden van Ajax tegen de Turkse club.

"Zelfs de simpelste dingen gingen mis, zoals een pass over een paar meter. Vaak niet eens onder druk van een tegenstander. En als het nou één speler is, dan kan ik die nog wisselen in de rust. Maar het waren er een stuk of vijf, zes."

Offday

Opvallend is dat Ajax in de eredivisie wel goed draait. De Boer heeft niet het idee dat zijn ploeg mentaal moeite heeft met het Europese niveau.

"Ik denk dat wedstrijden tegen PSV en Feyenoord qua niveau ongeveer hetzelfde zijn als de Europa League-duels. Tegen Feyenoord hebben we in de eerste helft laten zien dat we onder druk wel de juiste keuzes kunnen maken. En tegen Vitesse bijvoorbeeld ook."

"Alleen de topper tegen PSV was een offday. En tegen Fenerbahçe was dat in balbezit ook zo. Of dat kan gaan doorwerken richting de Klassieker van zondag tegen Feyenoord? Nee, dat mag niet gebeuren."

"Wij als trainers zijn er om de spelers ervan te overtuigen dat ze wel de kwaliteiten hebben. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dit Ajax genoeg kwaliteit heeft."