Robin van Persie benadrukt dat hij beschikbaar blijft voor Oranje, ondanks het feit dat bondscoach Danny Blind hem niet opnam in de voorselectie voor de oefeninterlands tegen Wales (13 november) en Duitsland (17 november).

"Deze situatie verandert niets. Ik ga niet bedanken voor het Nederlands elftal", aldus Van Persie, die donderdag met zijn club Fenerbahçe met 0-0 gelijkspeelde tegen Ajax.

De 101-voudig international werd wel verrast door Blind, die hem telefonisch op de hoogte stelde. "Ik zag het niet aankomen. De bondscoach deed zijn mededeling. Ik luisterde en dat was het. Hoe ik me daarna voelde? Dat is niet relevant."

"En wat ik ervan vond is ook niet relevant. Wat wel belangrijk is, is dat ik beschikbaar blijf. Met de ene coach heb je een betere band dan met de ander. Dat is het leven. Ik vind nu trouwens ook niet dat ik een slechte band heb met deze coach."

"Maar niemand verandert iets aan mijn gevoel om voor mijn land te spelen. Ik vind het nog steeds een gigantische eer om voor Oranje uit te komen. En als het aan mij ligt ga ik dat in de toekomst weer doen."

Wel fit

De reden voor Blind om Van Persie buiten de voorselectie te houden is dat de 32-jarige spits van Fenerbahçe niet fit en fris genoeg zou zijn. Van Persie kan zich echter niet vinden in die lezing.

"Ik heb al meerdere malen aangegeven dat ik me goed voel. Volgens mij heb ik vanavond tegen Ajax ook weer laten zien dat ik fit ben. Ik heb tachtig minuten gespeeld."

Van Persie vindt ook niet dat hij met zijn transfer naar Turkije een verkeerde keuze heeft gemaakt met het oog op zijn interlandloopbaan. "Ik ben gelukkig bij Fenerbahçe en mijn gezin ook. Na elf jaar in Engeland was ik ook toe aan een nieuwe uitdaging."

"Natuurlijk is het in de eerste maanden bij een nieuwe club even aanpassen. Mijn teamgenoten en ik hebben tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken, maar dat is een normaal proces."

FC Barcelona

De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal zegt ook niet bezig te zijn met een transfer, hoewel hij onlangs wel in verband werd gebracht met FC Barcelona.

"Barcelona is nu niet aan de orde. Ik speel bij Fenerbahçe en heb nog een contract voor 2,5 jaar. Al weet je nooit wat er in de toekomst gebeurt. Dat is wel duidelijk geworden."