Het wordt voor AZ een lastig verhaal om de groepsfase van de Europa League te overleven. De Alkmaarders gingen donderdag met 4-1 onderuit bij FC Augsburg.

Daardoor staat AZ nu laatste in groep L met drie punten uit vier wedstrijden. Athletic Bilbao versloeg Partizan Belgrado met 5-1 en leidt met negen punten. Augsburg en Partizan staan op zes.

Gezien het spelbeeld was de nederlaag van AZ tegen de hekkensluiter van de Bundesliga geflatteerd. De ploeg van trainer John van den Brom raakte drie keer het aluminium en zag Augsburg uiterst effectief met de kansen omspringen.

AZ moet in het vervolg van de Europa League in de groepswedstrijden tegen Bilbao (uit) en Partizan (thuis) proberen zich alsnog te kwalificeren voor de volgende ronde.

Henriksen

Al vroeg tijdens het duel met Augsburg leek AZ op voorsprong te komen. Markus Henriksen haalde uit, maar met zijn schot trof hij de paal.

Aan de andere kant was het na ruim twintig minuten wel raak en net als de vorige wedstrijd tussen beide clubs in Alkmaar deed Augsburg dat uit een vrije trap. Raúl Bobadilla liet doelman Gino Coutinho kansloos.

Tien minuten later leek de nummer elf van de eredivisie een moeilijke avond tegemoet te gaan toen Bobadilla de score uitbreidde naar 2-0. In de slotseconden van de eerste helft zorgde Vincent Janssen echter voor hoop door raak te schieten in de lange hoek.

Lat

Na rust bleek de lat het grootste obstakel voor AZ. Nadat Janssen al een inzet gekeerd zag worden door de doelman van Augsburg, raakte zowel Alireza Jahanbakhsh als Jeffrey Gouweleeuw het aluminium.

Bij Augsburg sprong men en stuk zuiniger om met de kansen. Uit een tegenaanval tekende de Zuid-Koreaan Ji-Dong Won voor 3-1 en na een fout van Jop van der Linden maakte Bobadilla er met zijn derde treffer zelfs 4-1 van.

Na die doelpunten was het verzet van AZ gebroken en kwamen beide ploegen niet meer tot grote kansen.

Bekijk de uitslagen en standen in de Europa League