Ajax heeft plaatsing voor de zestiende finales van de Europa League niet meer in eigen hand. De koploper van de eredivisie kwam donderdagavond in de Arena niet verder dan 0-0 tegen Fenerbahçe.

Door het gelijkspel moet Ajax vrezen dat het voor het eerst onder trainer Frank de Boer niet overwintert in Europa. De laatste keer dat de Amsterdamse club voor de winterstop werd uitgeschakeld was in het seizoen 2007/2008 onder trainer Henk ten Cate.

Ajax heeft nu drie punten in groep A en staat daarmee op de derde plaats. Celtic, dat verrassend thuis met 2-1 van Molde FK verloor, staat laatste met twee punten. Nummer twee Fenerbahçe behoudt een voorsprong van twee punten op Ajax en Molde FK is met tien punten zeker van een plek in de volgende ronde.

Met slechts twee punten uit de eerste drie wedstrijden wist Ajax vooraf dat donderdag een zege op Fenerbahçe noodzakelijk was om op koers te komen voor overwintering.

Klaassen

De Amsterdammers konden binnen een minuut ook al een belangrijke stap zetten richting drie punten, mede dankzij de Turkse doelman Volkan Demirel. De ervaren keeper trapte de bal zomaar in de voeten van Davy Klaassen, maar de aanvoerder kreeg de bal vanaf grote afstand niet in het lege doel.

Daarmee was de grootste kans voor Ajax in de eerste helft wel meteen geweest. De formatie De Boer kon maar geen opening vinden in de defensie van de bezoekers en kreeg na een halfuur ook nog een tegenvaller te verwerken toen Anwar El Ghazi geblesseerd uitviel. De rechtsbuiten gleed uit zonder dat er een tegenstander in de buurt was.

Aan de andere kant waren er wat hachelijke momenten voor het doel van Ajax, maar tot een uitgespeelde aanval wist Fenerbahçe voor rust ook niet te komen. Robin van Persie was onzichtbaar.

Bovenbeen

Een goede actie kort voor rust van Viktor Fischer bood Ajax eindelijk weer wat hoop. De Deen glipte voorbij zijn directe tegenstander, maar zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Demirel.

Niet veel later was echter ook de wedstrijd voor de linksbuiten van Ajax voorbij. Waar het bij El Ghazi een pijnlijke enkel was, greep Fischer naar zijn bovenbeen.

Met invallers Lasse Schöne en Amin Younes op de vleugels werd het spel van de thuisploeg er niet veel beter op. Spits Arek Milik werd maar niet in stelling gebracht en alleen rechtsback Kenny Tete kwam met een aardige voorzet, die door Klaassen naast werd geschoten.

Hoewel de wedstrijd in de slotfase eindelijk wat loskwam, slaagde Ajax er ook niet een slotoffensief uit te gooien. De Amsterdammers mochten zelfs van geluk spreken dat Fenerbahçe er niet met de zege vandoor ging.

Hasan Ali Kaldirim en invaller Fernandão lieten in de laatste tien minuten riante mogelijkheden onbenut, waardoor Ajax nog een klein beetje mag hopen op de volgende ronde.

Bekijk de standen in de Europa League