Guus Hiddink, die in juni vertrok als bondscoach van Oranje, had tot de laatste kwalificatieduels goede hoop dat het Nederlands elftal zich nog zou plaatsen voor het EK van 2016 in Frankrijk.

"Ik had het nog wel verwacht", zegt Hiddink donderdag tegen NOS over de EK-kwalificatie van Oranje. "We zaten er nog dichtbij na een heel moeilijke fase in het begin."

"Dat is heel teleurstellend, voor iedereen die heel direct betrokken is bij het Nederlands elftal. Helaas is het in de laatste periode niet gelukt."

De 68-jarige Achterhoeker vertrok eind juni 'in goed overleg' met de KNVB als bondscoach van Oranje, nadat hij in zijn tweede periode als eindverantwoordelijke bij het Nederlands elftal vijf nederlagen leed in tien interlands.

Zijn assistent Danny Blind volgde Hiddink op als bondscoach, maar onder leiding van de oud-international verloor Oranje de EK-kwalificatieduels met IJsland (1-0), Turkije (3-0) en Tsjechië (3-2), waardoor het Nederlands elftal zich niet wist te plaatsen voor het EK van volgend jaar.

"Ik heb een moeilijke zomer gehad", stelt Hiddink over zijn vertrek bij Oranje. "Ik vond het een moeilijke periode, moet ik eerlijk zeggen."

Noord-Korea

De voormalig bondscoach van onder meer Zuid-Korea en Rusland vindt dat het Nederlands elftal nu voor een "nieuwe fase" staat.

"We zitten in een periode van schoonmaken en moeten kijken of we iets nieuws kunnen bedenken. Je moet uiteindelijk toch weer met een glimlach naar voren."

Hiddink is momenteel in Azië, onder meer om voetbalveldjes aan te leggen in Noord-Korea. Hij weet niet of hij ooit nog als coach aan de slag zal gaan. "Ik vind het voetbal nog heel leuk en aantrekkelijk. Zolang je de frisheid hebt, moet je niet definitief nee zeggen."

De loopbaan van Hiddink in beeld

Guus Hiddink vertrekt na minder dan een jaar als bondscoach van het Nederlands elftal. © ANP
Zijn trainersloopbaan begon in 1998 bij PSV. © ANP
Hij won met de Eindhovenaren de Europa Cup I in 1988. © ANP
Er volgden jaren bij het Turkse Fenerbahce en het Spaanse Valencia waarin geen prijzen werden gewonnen. © ANP
In 1995 keerde Hiddink terug in Nederland. Hij werd bondscoach. © ANP
Met Ronald Koeman en Frank Rijkaard als assistenten leidde hij Oranje in 1998 naar de halve finale op het WK. © ANP
Real Madrid hem na het WK-succes weer naar Spanje. Enkele maanden later wonnen de Madrilenen de wereldbeker. © ANP
Binnen een jaar werd Hiddink echter al ontslagen en ook een avontuur bij Betis Sevilla was geen succes. © ANP
Hiddink revancheerde zich door met Zuid-Korea de halve finale te halen op het WK 2002. Hij werd een held in het Aziatische land. © ANP
Ook zijn tweede termijn bij PSV was succesvol. De Eindhovenaren werden drie keer landskampioen. © ANP
Met Australië schreef hij historie door het land in 2006 voor het eerst naar de tweede ronde op een WK te loodsen. © ANP
Met Rusland was er ook succes. Het land haalde met Hiddink de halve finale op het EK 2008, maar plaatste zich vervolgens niet voor het WK 2010. © ANP
Het bondscoachschap van Turkije werd een mislukking. Na anderhalf jaar werd Hiddink ontslagen. © ANP
Hiddink verbaasde de wereld door bij Anzhi te tekenen. In 2013 vertrok hij na ruim een jaar uit de Russische deelrepubliek Dagestan. © ANP
Zijn tweede termijn als bondscoach van Oranje is normaal gesproken zijn laatste klus geweest. © ANP