Het Nederlands elftal is na de uitschakeling in de EK-kwalificatie van de veertiende naar de zestiende plaats gezakt op de FIFA-ranking. België staat voor het eerst in geschiedenis eerste op de wereldranglijst.

Oranje won in oktober van Kazachstan (2-1), maar verloor van Tsechië (3-2). De ploeg van bondscoach Danny Blind liep zo voor het eerst sinds het WK van 2002 een groot toernooi mis.

Oranje is ingehaald door Italië (van zeventien naar dertien) en Uruguay, dat een grote sprong maakte van de twintigste naar de twaalfde plek.

Turkije, dat ten koste van het Nederlands elftal derde werd in groep A van de EK-kwalificatie, steeg liefst negentien plaatsen en is nu de nummer achttien.

Het Nederlands elftal speelt deze maand twee oefeninterlands; op 13 november gaat Oranje op bezoek bij Wales en vier dagen later is wereldkampioen Duitsland de tegenstander.

Nederland eindigde de laatste vijftien jaar altijd in de top tien van de FIFA-ranking. In 1999 was de drievoudig WK-finalist negentiende bij de laatste ranglijst van dat jaar.

België

België neemt door de overwinning op Israël half oktober de koppositie over van Argentinië. In 2009 stonden onze zuiderburen nog op een 66e plaats op de ranglijst van de wereldvoetbalbond.

De Argentijnen staan nu derde, terwijl Duitsland tweede blijft. Chili is de grootste stijger in de top tien. De winnaar van de Copa America klimt van de negende naar de vijfde plek. Portugal, Spanje, Colombia, Brazilië, Engeland en Oostenrijk maken de top tien vol.

Wales plaatste zich vorige maand voor het eerst in de historie voor een EK, maar de ploeg van Gareth Bale verloor in oktober van Bosnië-Herzegovina en valt uit de top tien van de FIFA-ranking. Wales zakt zeven plaatsen en staat nu vijftiende.