Ajax-trainer Frank de Boer kan donderdagavond in het Europa League-duel met Fenerbahçe gewoon een beroep doen op Riechedly Bazoer.

De oefenmeester bevestigde woensdag op de persconferentie in aanloop naar de cruciale groepswedstrijd dat de 19-jarige middenvelder in de basis staat.

Bazoer moest de thuiswedstrijd tegen Roda JC zaterdag (6-0) nog uit voorzorg overslaan vanwege lichte knieklachten.

Tegen Fenerbahçe moet Ajax het in ieder geval nog stellen zonder Mitchell Dijks. De linksback heeft een liesblessure en wordt op die positie vervangen door Jaïro Riedewald, zo liet De Boer weten.

Daardoor komt er een plaats vrij in het centrum van de verdediging bij de Amsterdammers. Wie die plaats gaat innemen wilde De Boer nog niet prijsgeven.

PSV

"We moeten winnen van Fenerbahçe, anders wordt het wel heel precair om minstens de tweede ronde te halen", was De Boer zich bewust van de situatie van de Amsterdammers in groep A.

De 45-jarige trainer put hoop uit de zege van PSV op VfL Wolfsburg van dinsdag in de Champions League. "Dat is een fantastisch voorbeeld dat een Nederlandse club een goed resultaat in Europa kan halen. Het is een goede motivatie."

"Als alles goed valt, kunnen we ook in Europa ver komen. Maar laten we ons eerst maar richten op de groepsfase."

Volgens De Boer moet Ajax oppassen voor Robin van Persie, die onlangs nog werd gepasseerd bij Oranje. "Hij is een goede en soms levensgevaarlijke speler. Hij kan altijd het verschil maken, dus we moeten hem in toom houden.Robin zal zijn stinkende best doen, maar het spookte maandag wel even door mijn hoofd dat hij nu helemaal tot op het bot gemotiveerd zal zijn.''

Veltman

Joël Veltman stond twee weken geleden in Istanbul tegenover Van Persie. ''Je ziet aan alles dat hij een heel goede voetballer is'', vertelde de verdediger. ''Vooral zijn loopacties zijn heel goed. Gelukkig kwam de bal af en toe niet. Of ik hem scherpte vond missen? Dat moet je niet aan mij vragen. Ik heb hem alleen die wedstrijd gezien. De bondscoach zal alle wedstrijden bekijken.''

De wedstrijd tussen Ajax en Fenerbahçe begint donderdag om 19.00 uur in de Amsterdam Arena. De Amsterdammers pakten dit seizoen pas twee punten in de Europa League.

Video: De Boer pas blij met halve finale

Bekijk het programma in de Europa League