Dirk Kuijt denkt dat hij alleen binnen de lijnen van waarde zou zijn geweest bij een tijdelijke terugkeer in de selectie van het Nederlands elftal.

Bondscoach Danny Blind meldde maandag dat hij de 35-jarige aanvoerder van Feyenoord vorige maand had gepolst voor een terugkeer in het Nederlands elftal, rond de afsluitende EK-kwalificatieduels met Kazachstan en Tsjechië.

"De bondscoach vroeg me of ik er iets voor voelde om voor de twee belangrijke wedstrijden bij Oranje te komen", vertelt Kuijt aan het AD. "Ik heb geantwoord dat als het Nederlands elftal mij nodig had, ik graag zou willen helpen.''

Volgens Blind wilde Kuijt zeker zijn van een basisplaats en ging het daarom uiteindelijk niet door. "Het ging me bij een terugkeer vooral om het totaalplaatje. Een rol in de kleedkamer, de omgang met spelers", vertelde de bondscoach.

"Ook dat telde mee en daarvoor had ik hem er graag bij gehad tegen Kazachstan en Tsjechië. Maar helaas."

104 interlands

Kuijt bevestigt dat hij vooral op het veld zijn bijdrage wilde leveren. "Ik had voor mijn gevoel alleen kunnen helpen binnen de lijnen en niet erbuiten, net zoals ik destijds al onder Guus Hiddink had aangegeven."

Tussen 2004 en 2014 kwam Kuijt 104 keer uit voor Oranje, waarmee hij de zesde plaats bezet op de lijst van spelers met meeste interlands.