Bondscoach Danny Blind heeft maandag tijdens een persconferentie bevestigd dat hij Robin van Persie niet opneemt in zijn selectie voor de komende interlands.

"Het is zeker niet voorgoed, dat lees ik overal", aldus Blind over een mogelijk definitief afscheid van Van Persie. "Maar ik vind dat hij er meer uit moet halen. In potentie is hij nog steeds de beste spits."

Afgelopen zomer stapte Van Persie over van Manchester United naar Fenerbahçe. "Ik vind dat hij in zijn eerste maanden in Turkije niet goed gespeeld heeft. Hij is niet scherp en niet fris", oordeelde Blind. "Na zijn transfer is hij niet in het ritme gekomen. Hij speelt al maanden geen hele wedstrijden. Dat is niet goed voor een topvoetballer.''

De 32-jarige Van Persie meldde afgelopen maand na het mislopen van het EK dat hij altijd beschikbaar zal blijven voor Oranje.

"Grote uitdagingen ga ik ook nooit uit de weg, al ben ik natuurlijk wel afhankelijk van het feit of ik nog word opgeroepen. Ik kan niet in de toekomst kijken", aldus de Rotterdammer na het 3-2 verlies tegen Tsjechië.

Video: Blind schrijft Van Persie nog niet af

Vejinovic

Oranje oefent later deze maand tegen Wales (13 november) en Duitsland (17 november). Het betreft in beide gevallen een uitwedstrijd.

De meest verrassende naam in de 26-koppige voorselectie is die van Marko Vejinovic. De 25-jarige middenvelder van Feyenoord is enige speler die nog niet werd opgeroepen voor Oranje.

Memphis Depay en Riechedly Bazoer ontbreken wegens een blessure in de voorlopige selectie. Wellicht worden ze nog wel toegevoegd aan de definitieve groep.

Het baart Blind wel zorgen dat Memphis al voor zijn blessure zijn basisplaats bij Manchester United verloor. "Als je terugkomt van een interland en je hebt sindsdien maar één keer in de basis hebt gestaan, dan is dat niet goed. Maar hij past wel in de toekomst van het Nederlandse voetbal, hij heeft voldoende kwaliteit."

Wel voegde de bondscoach eraan toe dat "topvoetbal erom vraagt dat je ook in een team kunt functioneren".

Afgelopen maand weigerde Memphis na een training van Oranje de schrijvende pers te woord te staan. "Als hij niet met de media wil praten dan moet hij dat keurig met ons bespreken. Dat moet je niet zomaar op eigen houtje doen."

Oefeninterlands

Het Nederlands elftal werkt de komende maanden toe naar de start van de WK-kwalificatiereeks in september 2016. De equipe van Blind is ingedeeld in een groep met Luxemburg, Frankrijk, Zweden, Bulgarije en Wit-Rusland.

"Er komt een nieuwe periode aan", aldus Blind. "Met het oog op de WK-kwalificatie moet ik andere spelers aan het werk zien. Ik moet naar de toekomst kijken."

In het voorjaar van 2016 werkt Nederland nog oefenwedstrijden af tegen Frankrijk en Engeland. "Het zijn topduels met toplanden. Deze wedstrijden moeten we benaderen als kwalificatieduels."

De kans is groot dat Blind de komende maanden nieuwe spelers bij de groep haalt. "Michiel Kramer komt ook meer in beeld, hopelijk trekt hij deze lijn door."

De bondscoach wilde niets zeggen over het evaluatiegesprek dat hij voerde met directeur betaald voetbal Bert van Oostveen na het mislopen van het EK.

De voorlopige selectie van Oranje:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Maarten Stekelenburg (Southampton), Kenneth Vermeer (Feyenoord) en Jeroen Zoet (PSV)

Defensie: Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (PSV), Virgil van Dijk (Southampton), Daryl Janmaat (Newcastle United), Terence Kongolo (Feyenoord), Karim Rekik (Olympique Marseille), Jairo Riedewald (Ajax), Kenny Tete (Ajax) en Joël Veltman (Ajax)

Middenveld: Vurnon Anita (Newcastle United), Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen (Ajax), Wesley Sneijder (Galatasaray), Marko Vejinovic (Feyenoord) en Georginio Wijnaldum (Newcastle United)

Aanval: Bas Dost (VfL Wolfsburg), Eljero Elia (Feyenoord), Anwar El Ghazi (Ajax), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke), Luuk de Jong (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou) en Arjen Robben (Bayern München)