Tjaronn Chery maakte afgelopen zomer de overstap van FC Groningen naar Queens Park Rangers. QPR degradeerde naar het tweede niveau in Engeland, maar dat weerhield de 26-jarige middenvelder er niet van om naar Londen te verkassen.

"Ik heb bewust gekozen voor QPR. Ik heb ook gesproken met clubs uit Turkije, Griekenland en Saudi-Arabië, maar bij QPR kreeg ik het beste gevoel", zegt Chery in gesprek met NU.nl.

In de winterstop van vorig seizoen werd Chery nog in verband gebracht met Feyenoord, maar een transfer bleef uit.

"Fred Rutten wilde me graag hebben, maar technisch directeur Martin van Geel vond me te duur. Achteraf ben ik blij dat het niet is doorgegaan, want spelen in Engeland was altijd een droom."

Charmes

Chery, die al sinds zijn komst naar Londen een basisplaats heeft bij de ploeg van manager Chris Ramsey, wil zo snel mogelijk promoveren met QPR. Momenteel staan 'The R's' slechts twaalfde, met negentien punten uit veertien duels.

"Spelen in de Premier League is wel mijn doel. We hebben een selectie van dertig spelers en dat is ook nodig in deze competitie. Tot nu toe gaat het nog niet heel erg goed, maar ik denk dat we de kwaliteiten hebben om te promoveren."

Loftus Road, de thuishaven van de 'Super Hoops', is een klein stadion, maar heeft volgens Chery ook zijn charmes.

"Spelen in dit stadion is geweldig. De supporters gaan de hele wedstrijd tekeer. Doordat de fans zo dicht op het veld zitten is de sfeer adembenemend. Ook het leven in Londen is heerlijk. Ik voel me hier op mijn plek", aldus Chery, die tot nu toe vier keer scoorde en in alle wedstrijden speeltijd kreeg.

Fer

Bij QPR is ook nog een andere Nederlander actief, namelijk Leroy Fer. De oud-speler van Feyenoord, FC Twente en Norwich City had een groot aandeel in de komst van Chery.

"Ik zat eind vorig seizoen bij de selectie van het Nederlands elftal voor het oefenduel met de Verenigde Staten. Tijdens die twee weken heb ik Leroy goed leren kennen. Toen ik in verband werd gebracht met QPR heb ik veel contact met hem gehad en heeft hij me ervan overtuigd dat QPR een goede stap zou zijn."

Veel spelers met een verleden in de eredivisie zijn actief in de Championship. Onder anderen Rajiv van La Parra, Glenn Loovens, Ola John, Lucas Piazon, Danny Holla en Elvis Manu spelen ook hun wedstrijden op het tweede niveau van Engeland.

"Dat zegt genoeg, denk ik. Spelers van het kaliber John en Manu staan niet altijd in de basis bij hun clubs", weet Chery. "Dat geeft aan dat de Championship een sterke en gigantisch zware competitie is. Je speelt hier twee of drie wedstrijden per week en het tempo is moordend in vergelijking met de eredivisie."

"Voor mij persoonlijk was het wel een omschakeling. Hier leer je echt vechten voor elke bal en wordt altijd voor de aanvallende oplossing gekozen. In Nederland kiezen clubs voor het spelen op balbezit. Hier in Engeland golft het spel heen en weer, dat maakt deze competitie zo mooi."