NEC heeft zondag tijdens de laatste wedstrijd van de elfde speelronde van de eredivisie een knappe 4-2 zege geboekt bij AZ. Het duel werd afgewerkt onder extreem mistige omstandigheden.

Dankzij de triomf klom promovendus NEC naar de zesde plaats in de eredivisie. AZ staat elfde, met vijf punten minder dan de equipe uit Nijmegen.

Bij AZ beleefde Mounir El Hamdaoui een teleurstellende rentree. De 31-jarige aanvaller, die afgelopen maand een contract tot en met het einde van het seizoen tekende, werd na een anoniem optreden in de 59e minuut gewisseld.

Zonder uitzondering waren het fraaie doelpunten die de thuisploeg velden.

Anthony Limbombe opende na een half uur op prachtige wijze de score door van grote afstand een vrije trap te benutten. Markus Henriksen zorgde snel voor de gelijkmaker, maar NEC antwoordde via Christian Santos, die toesloeg met een volley.

Uitbraken

AZ ging na de hervatting op jacht naar de gelijkmaker, maar moest steeds waakzaam zijn voor de snelle tegenaanvallen van NEC.

Uit twee van dat soort uitbraken trof de promovendus doel, beide keren na een knap uitgespeelde aanval. Eerst schoot Lucas Woudenberg raak, waarna Limbombe zorgde voor de 1-4.

Henriksen verkleinde de marge na 66 minuten door een rebound te benutten, maar verder kwam de formatie van trainer John van den Brom niet.

Faber

NEC-trainer Ernest Faber was na afloop erg tevreden over de prestatie van zijn ploeg. "Het was moeilijk te zien door de mist, maar volgens mij hebben we een hele goede wedstrijd gespeeld. We hebben veel kansen gecreëerd, weinig weggegeven en uiteindelijk terecht gewonnen", aldus de 44-jarige trainer tegenover FOX Sports.

Faber heeft van de clubleiding als doelstelling meegekregen om NEC dit seizoen in de eredivisie te houden. "We gaan die doelstelling nog niet bijstellen. Ieder punt is nu meegenomen in de strijd om lijfsbehoud. We moeten eerst weer financieel alles op orde zien te krijgen. Daarna gaan we wel weer verder kijken."

AZ gaat donderdag op bezoek bij FC Augsburg in de Europa League en speelt zondag in de eredivisie een uitwedstrijd tegen Vitesse. NEC ontvangt zaterdag hekkensluiter De Graafschap.

Bekijk de stand in de eredivisie