sc Heerenveen heeft zondag in de eredivisie de Friese derby tegen SC Cambuur met 2-0 gewonnen. Het treffen tussen FC Utrecht en FC Twente eindigde in een 4-2 zege voor de Domstedelingen.

Halverwege sc Heerenveen-SC Cambuur koesterde de thuisploeg al de 2-0 voorsprong.

Na vier minuten werd de score onbedoeld geopend door Wessel Dammers. Via de Cambuur-verdediger belandde een voorzet van Caner Cavlan achter keeper Leonard Nienhuis.

Diezelfde Cavlan had ook een groot aandeel in de 2-0 van het team van interim-coach Foppe de Haan. De oud-speler van De Graafschap verdiende een strafschop wegens gevaarlijk spel van Djavan Anderson. Mitchell te Vrede, die de geschorste Henk Veerman verving, faalde niet vanaf de penaltystip.

In de tweede helft waren de hoogtepunten schaars. Cambuur was via Jack Byrne nog wel dicht bij de aansluitingstreffer; de Manchester City-huurling trof de lat uit een vrije trap.

Heerenveen bezet na elf speelrondes de veertiende plaats en vindt dankzij de zege weer aansluiting met de middenmoot. Met zes punten houdt Cambuur alleen De Graafschap onder zich.

FC Utrecht-FC Twente

Bij FC Utrecht-FC Twente stond het na de eerste helft al 2-2. De Tukkers kwamen via Thomas Agyepong na ruim een kwartier op een 1-0 voorsprong in De Galgenwaard, maar de thuisploeg sloeg terug via een treffer van Timo Letschert.

Tien minuten later werd het 2-1 voor Utrecht nadat FC Twente-keeper Joël Drommel een inzet van Sean Klaiber onbedoeld in eigen doel verwerkte.

Dankzij Hakim Ziyech herstelden de Tukkers nog voor rust de balans. De spelmaker heeft in dit kalenderjaar een direct aandeel (doelpunt of assists) gehad in liefst 29 van de 37 treffers van FC Twente.

FC Utrecht ging na rust op jacht naar de overwinning en sleepte de drie punten binnen dankzij doelpunten van Nacer Barazite (na een fraaie aanval in de 64e minuut) en Sébastien Haller (een benutte strafschop vlak voor tijd).

De Domstedelingen klommen naar de achtste plaats, waarmee ze zeven posities hoger staan dan FC Twente.

Bekijk de stand in de eredivisie