Feyenoord heeft zondag op bezoek bij ADO Den Haag zijn tweede nederlaag in dit eredivisieseizoen geleden. Een knullig eigen doelpunt van Sven van Beek besliste het duel in het Kyocera Stadion: 1-0.

Van Beek raakte de bal halverwege de tweede helft helemaal verkeerd, waardoor hij zijn eigen doelman Kenneth Vermeer kansloos liet. In de aanloop naar de treffer stond ADO Den Haag-aanvaller Ruben Schaken buitenspel.

Het was voor Van Beek al weer zijn vijfde eigen doelpunt in de eredivisie, nog maar één minder dan het record van voormalig Sparta-speler Marilia.

Bij een zege was Feyenoord in punten weer naast koploper Ajax gekomen. De Amsterdammers, die zaterdag met 6-0 wonnen van Roda JC, reizen volgende week zondag naar De Kuip.

Tamme eerste helft

Feyenoord speelde aanzienlijk minder overtuigend dan in de voorbije duels. ADO nam in de beginfase het initiatief en kreeg via Mike Havenaar ook enkele kansjes

Na ruim een kwartier kwamen de Rotterdammers beter in de wedstrijd. Simon Gustafson fungeerde enkele keren als eindstation van een aanval, maar de Zweed miste bij zijn inzetten de precisie om keeper Martin Hansen te passeren.

Van een grootscheeps Feyenoord-offensief was evenwel geen sprake in de tamme eerste helft. Daarvoor lag het tempo van de bezoekers te laag en mislukten te veel individuele acties.

Vlak na de hervatting ontsnapte Feyenoord aan een achterstand toen Havenaar de lat raakte. Even later was Vermeer alert bij een uitbraak van ADO.

De Rotterdammers stelden daar weinig tegenover; zowel eredivisietopscorer Dirk Kuijt als Michiel Kramer (die nog een strafschop claimde nadat hij werd onderuit getrokken in het zestienmetergebied) bleef onzichtbaar.

Rode kaart

Het bizarre eigen doelpunt van Van Beek schudde Feyenoord wakker. ADO-keeper Martin Hansen werd verschillende keren op de proef gesteld, maar kwam telkens als winnaar uit de strijd.

In de laatste tien minuten speelde Feyenoord met een man meer door een rode kaart van Edouard Duplan. De Franse aanvaller werd van het veld gestuurd nadat hij ging staan op het been van Bilal Basacikoglu.

ADO hield echter stand en klom naar de dertiende plaats met elf punten uit evenveel duels.

Bekijk de stand in de eredivisie