Rusland was niet op de hoogte van een voorgekookte stemming bij de toewijzing van het WK voor 2018. Dat heeft de voorzitter van het organisatiecomité vrijdag naar buiten gebracht.

''We wisten het niet eerder dan bij de stemming op het congres op 2 december 2010. Wij zijn ervan overtuigd dat Rusland de stemming won vanwege het uitstekende bid dat wij indienden'', aldus Aleksej Sorokin.

Hij reageerde daarmee op uitlatingen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter in een interview met persbureau TASS. Volgens de 79-jarige Zwitser was in 2010 vóór de stemming al afgesproken binnen het hoofdbestuur van de FIFA dat Rusland het WK van 2018 zou organiseren en de Verenigde Staten de eindronde van 2022.

Door een plotselinge ommezwaai bij UEFA-voorzitter Michel Platini en diens drie medebestuursleden uit Europa belandde het WK van 2022 echter in Qatar, beweerde Blatter.

De scheidend preses liet eerder weten echter niet te verwachten dat Rusland de organisatie voor het WK in 2018 nog kwijtraakt.

Onderzoek

Zowel de FBI als Zwitserse autoriteiten startten eerder al een onderzoek naar de gang van zaken rond de toekenning van de eerstvolgende WK's.

Veel leden van het uitvoerend comité van de FIFA die in december 2010 stemden over deze toernooien zijn de afgelopen jaren in verband gebracht met corruptie. Enkelen van hen zitten momenteel vast.

Afgelopen jaar deed de ethische commissie van de FIFA zelf al onderzoek naar de toekenning van het WK 2018 en WK 2022. Daarbij kwam onder meer aan het licht dat de computers van Russische stafleden zijn vernietigd.