Mitchell te Vrede fungeert zondag in de derby tegen SC Cambuur zeer waarschijnlijk als vervanger van de geschorste Henk Veerman bij sc Heerenveen.

"Te Vrede is eenzelfde type speler als Veerman", meldt interim-coach Foppe de Haan op de website van de Friezen. "In zijn spel misschien iets verder en slimmer, maar meer dan Veerman afhankelijk van ballen van de flanken."

Veerman werd vrijdag voor twee wedstrijden geschorst vanwege zijn rode kaart in de bekerwedstrijd tegen Helmond Sport van donderdag.

Zelf heeft Te Vrede net een straf van drie wedstrijden achter de rug. "Toen hij meespeelde vond ik dat hij te weinig voor het team deed. Dat ga ik hem ook vertellen. Hij heeft het voor zijn kiezen gehad, maar is sterk en kan het aan."

Zowel Heerenveen als Cambuur kan een zege gebruiken. De ploeg uit Leeuwarden staat zeventiende, twee plaatsen onder de provinciegenoot.

Van Basten

De Haan bewaart goede herinneringen aan derby's. Van zijn vorige zestien duels met Cambuur verloor hij er slechts twee.

"Marco van Basten zei ooit dat het geen bijzondere wedstrijd was. Vanuit zijn oogpunt kan ik dat begrijpen, maar voor ons is dat niet zo en ik ga de spelers ook vertellen dat dit geen gewoon potje is. Het leeft enorm onder de mensen. Ik ben er wel 1000 keer over aangesproken."

Bij Cambuur is de inzetbaarheid van verdediger Martijn van der Laan en spits Bartholomew Ogbeche onzeker. "Een race tegen de klok'', zegt trainer Henk de Jong, die uitkijkt naar de derby in het 'vijandelijke' Heerenveen.

"Deze wedstrijd is alles hier, het betekent zó veel voor de mensen. We willen onze supporters zondag blij en trots maken.''