Voetbal

KNVB presenteert miljoenenwinst over seizoen 2014/2015

De KNVB heeft donderdag fraaie financiële cijfers gepresenteerd over het vorige seizoen. De winst voor de betaaldvoetbaltak bedroeg 4,8 miljoen euro, terwijl de amateurafdeling tot een bedrag van 2 miljoen kwam.

De winst in het betaald voetbal komt grotendeels voort uit de opbrengsten van het WK van vorig jaar in Brazilië, waar het Nederlands elftal goed verdiende met het behalen van de derde plaats.

Het feit dat Oranje volgend jaar ontbreekt op het in Frankrijk heeft geen grote gevolgen, omdat de KNVB de deelname aan die grote toernooien nooit begroot. "Op die manier voorkomen we financiële risico's", zegt financieel directeur Ron Francis.

Het ledental van de voetbalbond is eveneens gegroeid. Er staan 1.222.157 voetballers ingeschreven bij de KNVB, dat zijn er 13.437 meer dan het seizoen ervoor. De groei was het grootst bij de vrouwen en meisjes. Het aantal vrouwelijke leden steeg met 6,23 procent naar 146.090.

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee: "Fantastisch om te zien dat steeds meer meisjes en vrouwen deze mooie sport ontdekken en dat het steeds normaler is dat zij bij een voetbalvereniging lid zijn."

"Dat enthousiasme stimuleren we ook, bijvoorbeeld door het olympisch kwalificatietoernooi en het EK voor vrouwen in 2017 naar Nederland te halen."

Campus

De winst die het betaal voetbal maakte, is na aftrek van een bedrag van 2,5 miljoen euro dat de clubs ontvangen voorafgaand aan het seizoen voor de organisatie van de competitie en de arbitrage.

Een bedrag van 3 miljoen euro uit de winst investeert de bond in de KNVB Campus in Zeist, zodat daar nog betere faciliteiten komen voor training, opleiding en onderzoek.

De amateurtak dankt de zwarte cijfers aan ingrijpende maatregelen, die de bond nam om het tij te keren. Zo ging de contributie omhoog en werken door een reorganisatie minder mensen op het bondsbureau.

De KNVB meldde ook positief nieuws over het wangedrag op de velden. Het aantal geregistreerde grove overtredingen is afgelopen seizoen met elf procent gedaald naar 322.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie