​Michel Platini is er ondanks zijn schorsing van negentig dagen nog altijd van overtuigd dat hij de beste kandidaat is voor het voorzitterschap van de FIFA.

De Fransman wil alles in het werk stellen om aan te tonen dat het bedrag dat hij van de wereldvoetbalbond ontving door de beugel kon. Dat zegt de huidige UEFA-voorzitter in gesprek met de Engelse krant The Telegraph.

Platini werd door de ethische commissie van de FIFA voor negentig dagen geschorst, omdat hij in 2011 een premie van 1,8 miljoen had gekregen van de scheidende preses Sepp Blatter.

De oud-topvoetballer is echter van plan zijn straf aan te vechten bij het hoogste rechtsorgaan en peinst er niet over zich terug te trekken als kandidaat voor de opvolging van de Zwitser.

"Ik ben, naar mijn bescheiden mening, het meest geschikt om de wereldvoetbalbond te leiden", stelt de 60-jarige Fransman. "Zelfs als ik mijn campagne niet mag voortzetten, blijf ik mezelf als kandidaat beschouwen."

"Ik voel me nu als een ridder in de Middeleeuwen. Ik sta voor een kasteel en wil het voetbal terugbrengen, maar in plaats daarvan krijg ik kokende olie over m'n hoofd gegoten."

Alziende blik

Platini, die het bij de verkiezingen op 26 februari opneemt tegen zes andere gegadigden, vindt dat zijn staat van dienst bij de Europese voetbalbond UEFA voor zich spreekt.

"De Champions League is opengesteld voor kleinere landen en de schulden van profclubs zijn aanzienlijk teruggedrongen door in de invoering van Financial Fair Play."

"Men wil mij voorkomen dat ik me in de strijd meng, omdat ik een grote kans heb om te winnen", vervolgt de Franse bestuurder. "Ik heb het idee dat ze geen oud-voetballer aan het roer willen, omdat ze het voetbal dan in de handen van de voetballers leggen."

"Ik ben echter de enige met een alziende blik op het voetbal. Ik was speler, ik was bondscoach van Frankrijk, ik was directeur bij Nancy, ik was organisator van het WK van 1998 en nu ben ik de baas van de meest invloedrijke federatie. Een weg die ik heb afgedwongen, in alle bescheidenheid. Ik ken alle voetbalfamilies en gevoeligheden."

Herenakkoord

Platini is er daarom op gebrand zijn onschuld aan te tonen rond de controversiële betaling, die hij ontving voor advies aan Blatter. De ethische commissie van de FIFA besloot echter dat de Fransman zich voor negentig dagen niet mag bemoeien met aan voetbal gerelateerde activiteiten.

De UEFA-preses stelt wederom dat het 'herenakkoord' legaal was en ook werd goedgekeurd door de fiscus. Het bedrag werd liefst negen jaar na dato overgemaakt naar Platini, drie maanden voordat de Fransman besloot het in 2011 niet op te nemen tegen Blatter in de strijd om het FIFA-voorzitterschap.

"Het bedrag van bijna twee miljoen staat gelijk aan het salaris voor vier jaar dat de FIFA mij nog schuldig was voor mijn werk als speciaal adviseur van de voorzitter", verdedigt Platini de omstreden premie. "De voorzitter bood me een contract en salaris aan en dat heb ik geaccepteerd."

"Dus: heb ik werk verricht? Ja. Is een mondelinge overeenkomst bindend in Zwitserland? Ja. Had ik het recht om mijn geld zelfs negen jaar later nog te claimen? Ja. Heb ik een correcte factuur voorgelegd zoals de FIFA verlangde? Ja. Is het bedrag doorgegeven aan de fiscus? Ja."

Geheime rekening

De geplaagde bestuurder bestrijdt bovendien de lezing dat het bedrag werd overgemaakt via een onbekende rekening van de FIFA.

"Mijn aanpak was volkomen transparant. Ik heb de betrokken personen bij de UEFA ingelicht en zij hebben contact gezocht met de financiële afdeling van de FIFA."

"Mijn factuur is betaald door een standaardrekening van de FIFA, dus waar is die geheime rekening in dit verhaal dan?", vraagt Platini zich af. "Het bedrag was niet terug te vinden in het rekeningoverzicht, maar het werd goedgekeurd door de organisatie die me vier jaar later schorste."

Complottheorieën

Dat het bedrag vlak voor de FIFA-verkiezingen van 2011 werd overgemaakt, is volgens de Fransman toeval. Platini ontkent dat hij steekpenningen heeft ontvangen om zich terug te trekken en zich met de UEFA achter Blatter te scharen. "Die beschuldigingen zijn nergens op gebaseerd."

De drievoudig winnaar van de Gouden Bal weigert ook om de eveneens geschorste Zwitser ergens van te beschuldigen. "Ik geloof niet in complottheorieën. Ja, ik heb lang gewacht op waar ik recht op had, maar de enige fout is dat ik het zo lang heb laten duren."

"Ik vertrouwde de FIFA-voorzitter op zijn woord en ik wist zeker dat hij me ooit zou betalen. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik het geld niet nodig had, maar dat betekent nog niet dat ik er geen recht op had."

Platini strijdt op 26 februari tegen secretaris-generaal Gianni Infantino van de UEFA, Jérôme Champagne, prins Ali bin Al-Hussein, sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa, Musa Bility en Tokyo Sexwale voor de opvolging van de 79-jarige Blatter.