Voetbal

Feyenoord in blessuretijd langs Ajax in derde ronde KNVB-beker

Feyenoord heeft woensdag de Klassieker tegen Ajax in de slotseconden gewonnen. Door een eigen doelpunt van Joël Veltman waren de Rotterdammers in het KNVB-bekerduel met 1-0 te sterk voor de koploper in de eredivisie.

De verdediger van Ajax bezorgde Feyenoord zo een plek in de achtste finales, die op 15, 16 en 17 december gespeeld worden. Overigens staan Feyenoord en Ajax zondagmiddag 8 november alweer tegenover elkaar in De Kuip, maar dan voor de competitie.

Over anderhalve week zal er waarschijnlijk voor een deel een ander Ajax aan de aftrap staan in Rotterdam. Trainer Frank de Boer gaf woensdagavond Jairo Riedewald rust, waardoor Mike van der Hoorn mocht beginnen. Op doel stond ‘bekerdoelman’ Diederik Boer.

Bekijk de samenvatting van Feyenoord-Ajax:

De tweede keeper van de Amsterdammers hield zich voor rust makkelijk staande. Hij moest een keer een voorzet wegstompen en hij zag een schot van Terence Kongolo ruim over zijn doel vliegen, maar verder wist Feyenoord aanvallend niets te creëren.

Ajax stelde daar lange tijd niet veel tegenover, al hadden de Amsterdammers de eerste helft het betere van het spel. De sfeer was fraai in De Kuip, maar het spel van beide ploegen bleef achter. Na ruim een halfuur spelen kreeg Ajax pas de eerste en enige grote kans van de eerste helft.

Gelegenheidsspits Viktor Fischer, die Arek Milik op de bank hield, had iets teveel tijd nodig om een voorzet van Daley Sinkgraven onder controle te krijgen, waarna hij tegen de uitkomende Kenneth Vermeer schoot.

Grimmig

Hoewel er niet gewisseld werd in de rust, veranderde het spelbeeld in de tweede helft. Gesteund door een volle Kuip ging Feyenoord steeds beter spelen en dat leidde eindelijk ook tot kansen voor de Rotterdammers.

Michiel Kramer legde één keer goed terug op Simon Gustafson, die over schoot, en even later schoot de spits zelf in de korte hoek naast. Een kwartier voor tijd herhaalden Kramer en de Zweed hun recept. Opnieuw legde aanspeelpunt Kramer goed terug en dit keer leidde dat tot een veel riantere schietkans voor Gustafson, die de bal echter opnieuw over joeg.

Ondanks dat Ajax-doelman Boer bij dat moment niet in actie hoefde te komen, raakte hij bij de tweede schietkans van Gustafson geblesseerd en moest vervangen worden door Jasper Cillessen.

De doelman van Oranje leek in een grimmige slotfase (Ajacieden Amin Younes, Mike van der Hoorn en Feyenoorder Karim El Ahmadi kregen geel na opstootjes) zijn doel redelijk eenvoudig schoon te houden, maar in de laatste seconden van de wedstrijd ging het alsnog mis voor Ajax.

El Ahmadi pompte de bal bij een vrije trap nog één keer de zestienmeter in, waarna Veltman de bal in eigen doel werkte en zo Feyenoord naar de volgende ronde hielp.

Lees meer over:
Tip de redactie