Blatter sluit uit dat Rusland organisatie WK 2018 verliest

​De geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter is ervan overtuigd dat Rusland de organisatie van het WK 2018 behoudt, een FBI-onderzoek naar vermeende corruptie rond het toewijzingsproces ten spijt.

"Het is uitgesloten dat Rusland de organisatie moet inleveren, Rusland verliest niet het WK", stelt Blatter in gesprek met het Russische persbureau TASS.

Rusland rekende eind 2010 bij de stemming af met de duo-kandidaturen van Spanje/Portugal en Nederland/België alsmede het bid van Engeland.

Domenico Scala, het hoofd van de hervormingscommissie van de FIFA, sloot enkele maanden geleden niet uit dat er een nieuwe stemronde komt over de organisatoren van het WK 2018 en 2022 (Qatar) als corruptie wordt bewezen.

"Als er bewijs wordt geleverd dat Rusland en Qatar het WK kregen toegekend door stemmen te kopen, dan kan het toewijzingsproces nietig zijn", meldde Scala. "Dergelijk bewijs is er nog niet."

VS

Volgens Blatter was al voor de daadwerkelijk stemming vijf jaar geleden besloten om het WK van 2018 in Rusland te houden. "Er was afgesproken dat we naar Rusland zouden gaan omdat het WK nog nooit daar, of in Oost-Europa, was geweest, en dat we in 2022 naar de VS zouden gaan."

"Alles was goed totdat de Franse president Nicolas Sarkozy zich ermee ging bemoeien. Na een gesprek met de kroonprins van Qatar en na een lunch met Michel Platini zeiden ze dat het goed zou zijn als we naar Qatar zouden gaan. Dit heeft het hele stemproces veranderd, want de vier Europese stemmen gingen niet meer naar de VS."

Schorsing

Begin deze maand werd Blatter door de ethische commissie van de FIFA voor negentig dagen geschorst wegens een omstreden betaling aan UEFA-voorzitter Platini. Deze schorsing kan worden verlengd met 35 dagen.

In juni kondigde Blatter al zijn vertrek aan per februari 2016. Dat was enkele dagen nadat hij voor de vierde keer werd herkozen als FIFA-preses.

WK 2014

Blatter, wiens opvolger op 26 februari wordt gekozen, baalt ervan dat hij niet eerder is teruggetreden.

"Ik had de moed moeten opbrengen om na het WK 2014 afscheid te nemen. Maar vijf van de zes confederaties wilden dat ik bleef. Ze waren bang dat iemand uit Europa aan de macht zou komen en dat de UEFA het voetbal zou controleren."

Lees meer over:
Tip de redactie