Voetbal

FIFA-voorzitterskandidaat Salman ontkent rol in neerslaan demonstraties

FIFA-voorzitterskandidaat Salman bin Ebrahim al-Khalifa hekelt de berichten dat hij in 2011 betrokken zou zijn geweest bij het neerslaan van demonstraties tegen de regering van Bahrein.

"Lelijke leugens", meldt de 49-jarige sjeik in een interview met de BBC.

"Zulke beschuldigingen beschadigen niet alleen mijn reputatie, maar doen ook pijn. Ze worden gedaan door mensen met een dubbele agenda."

Salman is lid van de koninklijke familie van Bahrein. Zijn land werd in 2011 verdeeld door protesten tegen de regering. De demonstranten, onder wie voetballers en andere sporters, eisten meer democratie.

Video: Sjeik Salman uitgedaagd door mensenrechtenorganisaties

In plaats daarvan werden ze opgepakt en gemarteld. De invloedrijke voetbalbestuurder zou daartoe opdracht hebben gegeven.

''Leugens'', beweert Salman. ''Keer op keer wordt dit verhaal herhaald. Ik kan niet iets ontkennen wat ik niet heb gedaan. Het beschadigt niet alleen mij, maar alle mensen en het hele land.''

De sjeik ziet overigens af van salaris als hij voorzitter van de FIFA wordt. Hij wil een maximale zittingsperiode van drie termijnen (twaalf jaar) instellen en steunt de toewijzing van de komende twee WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022).

Tip de redactie