Ex-voorzitter Duitse bond heeft 'bewijs' voor omkoping rond WK 2006

Theo Zwanziger zegt over documenten te beschikken die bewijzen dat er smeergeld is betaald om het WK van 2006 naar Duitsland te halen.

De 70-jarige Duitser, tussen 2006 en 2012 voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, stelt tegenover Bild dat uit die documenten blijkt dat er zo’n 250.000 dollar is betaald aan de Nieuw-Zeelander Charles Dempsey. De betaling zou gedaan zijn door de commissie die het toernooi voor Duitsland binnenhaalde.

Dempsey maakte deel uit van het 24-koppige uitvoerend comité van de FIFA en besloot op het laatste moment zijn stem niet uit te brengen toen de leden moesten kiezen tussen Zuid-Afrika en Duitsland voor de organisatie van het WK 2006.

Daardoor wonnen de Duitsers met twaalf stemmen tegenover elf stemmen voor het bid van Zuid-Afrika.

Zwanziger heeft de documenten verkregen uit de Zwitserse rechtszaak over ISL, de marketingorganisatie die tussen 1992 en 2000 miljoenen smeergeld heeft betaald aan FIFA-bestuurders. In ruil daarvoor mocht ISL de uitzendrechten van FIFA-toernooien verkopen.

Beckenbauer

Der Spiegel schreef onlangs al dat de Duitsers de stemmen van vier Aziatische FIFA-bestuurders voor ongeveer 13 miljoen Duitse Mark (zo'n 6,7 miljoen euro) zouden hebben gekocht.

Voormalig topvoetballer Franz Beckenbauer en de huidige DFB-voorzitter Wolfgang Niersbach liggen onder vuur vanwege het mogelijke omkoopschandaal, omdat zij deel uitmaakten van de commissie die de organisatie binnenhaalde.

Beckenbauer ontkende maandag dat er sprake is geweest van omkoping, maar erkende wel dat er een fout is gemaakt.

"Met het oog op een financiële toelage deed de financiële commissie van de FIFA ons een voorstel. Dat zou vandaag de dag fout zijn en daarvoor draag ik als toenmalige voorzitter de verantwoordelijkheid", aldus de 70-jarige Beckenbauer maandag in een verklaring.

"Ik wil wel graag verduidelijken dat er geen stemmen zijn gekocht om het WK van 2006 binnen te halen."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie