Voetbal

Ook Infantino mengt zich in strijd om FIFA-voorzitterschap

Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de UEFA, heeft zich maandag kandidaat gesteld voor de verkiezingen om het FIFA-voorzitterschap.

De 45-jarige Italiaan krijgt de unanieme steun van het uitvoerend comité van de UEFA. "We geloven dat hij alle kwaliteiten heeft om de hervormingen bij de FIFA te leiden", staat in een verklaring van de Europese voetbalbond.

"Hij heeft goede relaties opgebouwd met alle belanghebbenden in het voetbal. Hij is al lang pleitbezorger van veranderingen en ontwikkelingen bij de FIFA en kan zorgen voor een frisse wind. We zijn verheugd dat hij kandidaat wil zijn en hij krijgt onze volledige steun om FIFA-voorzitter te worden.''

Infantino is al zes jaar de rechterhand van UEFA-voorzitter Michel Platini. Hij is vooral bekend omdat hij altijd op de voorgrond treedt bij lotingen.

Platini is zelf ook in de race om Sepp Blatter op te volgend, maar de Fransman is door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond voor negentig dagen geschorst.

De Jordaanse Prins Ali bin al-Hussein, oud-voetballer David Nakhid uit Trinidad en Tobago, de Fransman Jérôme Champagne, de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale en de Liberiaan Musa Bility stelden zich ook al kandidaat.

Chung

Maandagochtend, op de laatste dag dat eventuele kandidaten zich kunnen aanmelden, berichtten diverse media uit het Midden-Oosten dat ook Sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa de 79-jarige Blatter wil opvolgen.

Later op maandag werd bekend dat de Zuid-Koreaan Chung-Moon-joon zich heeft teruggetrokken. Door een schorsing die aan hem is opgelegd wegens corruptie kan de miljardair zich niet meer op tijd kandidaat stellen, laat hij weten in een verklaring.

Chung werd door de ethische commissie van de FIFA voor zes jaar geschorst omdat hij ervan wordt verdacht stemmen te hebben gekocht voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022. De Zuid-Koreaan herhaalt in zijn verklaring dat de schorsing onterecht is.

De Braziliaan Zico kan rekenen op de steun van zijn eigen bond, als hij in ieder geval vijf andere landen achter zich weet te scharen.

De verkiezingen vinden plaats op 26 februari 2016, tijdens een buitengewoon FIFA-congres in Zürich. Blatter maakte begin juni bekend af te treden, hoewel hij enkele dagen daarvoor nog voor zijn vijfde termijn als preses was gekozen.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie