Voetbal

Voltallig bestuur sc Heerenveen legt taken per direct neer

Het voltallige bestuur van sc Heerenveen is maandagmiddag teruggetreden. Dat maakte de Friese club bekend.

Voorzitter Jelko van der Wiel maakt eerder op de dag bij een ingelaste persconferentie al bekend zijn taken neer te leggen.

"Het stichtingsbestuur heeft in de afgelopen periode in nauw overleg met de leden van het bestuur volop overleg gehad om te komen tot een collectief aftreden. Met het terugtreden van Jelko van der Wiel deze ochtend is dit collectief terugtreden mogelijk gemaakt en per heden geëffectueerd", valt er op de website van Heerenveen te lezen.

Volgens Heerenveen is de aanhoudende onrust bij de club de reden voor het opstappen van het voltallige bestuur.

"Gebleken is dat het bestuur vanaf december 2013 als collectief goed is begonnen, maar dat in de loop van de tijd steeds duidelijker naar voren kwam dat ondanks de inzet en inbreng van alle individuele bestuursleden, de voor duurzaam succes noodzakelijke onderlinge samenwerking steeds stroever verliep."

"Ondanks diverse pogingen is het niet gelukt om iedereen in het bestuur weer op één lijn te krijgen."

Tot de benoeming van een nieuw bestuur nemen Wim Dijk, Hans Vonk en Ben Takkenberg de bestuurstaken nog voor hun rekening.

Teleurgesteld

Er is al lange tijd bestuurlijke onrust bij Heerenveen. Eind september ging zelfs al het verhaal dat Van der Wiel was ontslagen. Eerder deze maand vertrok voorzitter Anne Hettinga van het stichtingsbestuur omdat hij werd bedreigd door een deel van de Friese aanhang.

"Ik ben in een aantal mensen zeer zeker teleurgesteld', zei Van der Wiel eerder op maandag. "Heeft het gelegen aan de bestuursvorm? Wellicht, maar in welke bestuursvorm dan ook, indien er geen respect, vertrouwen en transparantie bestaat, gaat iedere bestuursvorm mislukken. Wel adviseer ik om de bestuursvorm kritisch en grondig te onderzoeken."

Bijna twee jaar geleden werd er gekozen voor een nieuwe structuur, waarbij het stichtingsbestuur boven de dagelijkse leiding van de club kwam te staan.

Van der Wiel werd in december 2013 aangesteld als preses van de Friese club. Hij was de opvolger van Robert Veenstra, die ook opstapte.

Sportief

Ook sportief gezien gaat het Heerenveen niet voor de wind. De Friezen bezetten na tien wedstrijden slechts de vijftiende plaats in de eredivisie.

Vorige week trad Dwight Lodeweges al terug als trainer van Heerenveen. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door de 72-jarige clubicoon Foppe de Haan.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie