Theo Zwanziger, de voormalige voorzitter van de Duitse voetbalbond, heeft zijn opvolger Wolfgang Niersbach vrijdag ernstig in verlegenheid gebracht naar aanleiding van de verhalen over mogelijke omkoping voor het WK van 2006.

"Het is duidelijk dat er wel een zwarte kas was bij het WK-bid'', zegt hij tegen Der Spiegel. "Het lijkt mij ook niet dat de huidige preses van de voetbalbond dit pas een paar weken weet. Als je het mij vraagt, dan liegt Niersbach.''

Niersbach erkende donderdag dat voor de toewijzing van het WK van 2006 inderdaad 6,7 miljoen euro aan de FIFA is betaald, zodat de Duitse voetbalbond bij toewijzing van de mondiale eindronde 250 miljoen euro zou krijgen voor de organisatie. "Maar er is geen zwart geld betaald, er zijn geen stemmen gekocht'', benadrukte hij.

Niersbach reageerde op een artikel vorige week in Der Spiegel, waarin stond dat Duitsland het WK van negen jaar geleden door omkoping toegewezen heeft gekregen.

Volgens het weekblad heeft het toenmalige organisatiecomité voor de mondiale eindronde vier Aziatische FIFA-leden betaald in ruil voor hun stem.

Beckenbauer

Het Duitse organisatiecomité, onder leiding van Franz Beckenbauer, zou de beschikking hebben gehad over een bedrag van 6,7 miljoen euro aan zwart geld. Dit bedrag zou afkomstig zijn van de toenmalige Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus, die het WK wegens commerciële belangen graag naar Duitsland zag gaan.

Volgens Der Spiegel moeten Beckenbauer en Niersbach van alles op de hoogte zijn geweest. Het geld van Dreyfus zou met behulp van de FIFA weer zijn teruggesluisd naar de inmiddels overleden topman van Adidas.

Duitsland kreeg het WK van 2006 uiteindelijk toegewezen en versloeg de grote concurrent Zuid-Afrika met twaalf tegen elf stemmen.

Bundesliga

Reinhard Rauball, voorzitter van de Bundesliga, meldt vrijdag in een verklaring na een reguliere vergadering van de DFB in Dortmund dat het voor hem en zijn organisatie "van groot belang is dat deze zaak volledig en zonder aanzien des persoons wordt opgehelderd".

"Het is absoluut noodzakelijk voor het hele Duitse voetbal dat de volledige waarheid boven tafel komt, ook als dit leidt tot pijnlijke ontdekkingen."

De Duitse bond meldt dat het advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer al begonnen is met een onderzoek naar de zaak. De DFB verwacht dat ook de FIFA hieraan zal meewerken.

"Het is van groot belang dat de interne en externe onderzoeken zo snel en zorgvuldig mogelijk worden uitgevoerd", aldus vicepresident Rainer Koch van de DFB. "Het hele Duitse voetbal is gebaat bij zoveel mogelijk transparantie."