De tiende plaats van Nederland op de coëfficiëntenlijst van de UEFA komt steeds meer onder druk te staan. Na de Champions League- en Europa League-duels van deze week heeft Turkije nog maar een achterstand van ruim 0,7 punt.

Slechts een maand geleden koesterde Nederland nog een voorsprong van ruim één punt op de Turken, die goede zaken deden met de zege van Fenerbahçe op Ajax in de Europa League.

Nederland hoeft voorlopig niet naar boven te kijken. Nummer negen België heeft een voorsprong van meer dan drie punten, terwijl nummer acht Oekraïne zelfs al bijna zeven punten meer heeft.

PSV verloor woensdag in de Champions League met 2-0 van VfL Wolfsburg. Een dag later pakte FC Groningen als enige een punt in de Europa League, naast AZ ging ook Ajax onderuit.

Op basis van de coëfficiëntenlijst verdeelt de UEFA de Europese tickets. De rangschikking is gebaseerd op de prestaties van de afgelopen vijf seizoenen.

Bekijk de samenvatting van Fenerbahçe-Ajax: 

Als alleen naar deze jaargang wordt gekeken, komt Nederland niet verder dan de 28e plaats. Onder meer de clubs uit Kazachstan en Azerbeidzjan presteren dit seizoen relatief beter dan de eredivisieclubs.

Champions League

Als Nederland na dit seizoen niet in de top twaalf staat, moet de eredivisiekampioen van het seizoen 2016/2017 voorrondewedstrijden spelen om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League in 2017/2018.

De voorsprong op nummer dertien Tsjechië bedraagt ongeveer drie punten. In dat kader deed FC Groningen donderdag goede zaken door in elk geval niet te verliezen van Slovan Liberec: 1-1.