Ajax heeft donderdag ook de derde groepswedstrijd in de Europa League niet weten te winnen. De Amsterdammers verloren in Istanbul met 1-0 van Fenerbahçe.

Fernandão kopte vlak voor tijd raak uit een corner. Door eerdere remises tegen Celtic (2-2) en Molde (1-1) blijft Ajax op twee punten steken in groep A.

Molde staat door de 3-1 zege op Celtic fier aan kop met zeven punten, gevolgd door Fenerbahçe met vier punten. Ajax bezet samen met Celtic de laatste plaats in de poule. De Schotten hebben ook twee punten, maar een iets minder doelsaldo.

Trainer Frank de Boer moest het in Turkije doen zonder spits Arek Milik, die kampte met een buikspierblessure. Door de afwezigheid van de Pool begon Lasse Schöne in de spits.

Bekijk de samenvatting:

Cillessen

De Deen kon echter niet voor de nodige inspiratie zorgen in de voorhoede. Aanvallend kon Ajax de hele wedstrijd geen vuist maken tegen Fenerbahçe. De huidige koploper van de eredivisie kwam snel onder druk te staan en mocht Jasper Cillessen danken dat het de eerste helft geen tegendoelpunt incasseerde.

De doelman, die afgelopen zaterdag nog het duel met Heracles Almelo miste door een blessure, redde na elf minuten uitstekend op een inzet van dichtbij van Robin van Persie. De 32-jarige Rotterdammer kreeg weer eens een kans in de basis, maar miste scherpte in de afronding om dat op te luisteren met een doelpunt.

De twee wapenfeiten van Ajax voor rust in aanvallend opzicht waren schoten van Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj, maar beide spelers wisten de bal niet tussen de palen te krijgen.

​Dreiging

Ook aan het begin van de tweede helft kwam de dreiging van Fenerbahçe. Tot echt concrete kansen leidde dat niet, wel tot enige hachelijke momenten voor het doel van Cillessen die met een sisser afliepen.

De Boer hoopte met invallers Amin Younes en Kenny Tete, die eigenlijk rust kreeg voor deze wedstrijd, nog voor een omslag te zorgen. Ajax kreeg wel degelijk meer ruimte en zorgde hier en daar voor gevaar, maar de bezoekers gingen te slordig om met balbezit om echte kansen te creëeren. 

Ondanks alles leek Ajax lange tijd toch met een punt terug naar Amsterdam te reizen, maar Fernandão bracht daar twee minuten voor tijd verandering in. De Braziliaan kopte enigszins fortuinlijk raak uit een corner en zorgde er voor dat Ajax ook aan de derde groepswedstrijd geen drie punten overhield.

Bekijk de uitslagen en standen in de Europa League