De Duitse voetbalbond DFB heeft donderdag erkend dat de bond in de aanloop naar de toewijzing van het WK voetbal van 2006 miljoenen heeft betaald aan de FIFA.

Het zou gaan om een bedrag van 6,7 miljoen euro, dat als voorwaarde werd betaald zodat de DFB bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro van de FIFA zou krijgen voor de organisatie.

Wolfgang Niersbach, president van de DFB, ontkende dat de betaling een vorm van omkoping is. "Bij de toewijzing van het WK in 2006 is alles volgens de regels verlopen. Er is geen zwart geld betaald, er zijn geen stemmen gekocht."

De bondspreses reageerde daarmee op berichten in onder meer de Duitse krant Bild, die meldde dat Duitsland de mondiale titelstrijd door omkoping toegewezen heeft gekregen.

'Cultuurprogramma'

Niersbach verklaarde dat het bedrag niet door de DFB zelf is overgemaakt, maar dat de inmiddels overleden voormalige Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus de betaling aan de FIFA deed.

Toen Duitsland de organisatie daadwerkelijk toebedeeld kreeg, heeft het organisatiecomité de miljoenen weer teruggeboekt. Dat deed het comité echter middels een omweg via een account van de FIFA. Het bedrag kwam uiteindelijk onder de noemer 'cultuurprogramma' terecht op de rekening van Louis-Dreyfus.

"Ik wist niet dat de terugbetaling op die budget-post was geschreven", aldus Niersbach, die de hand ook in eigen boezem stak. "Ik heb overduidelijk verzuimd mijn collega's in het presidium vroegtijdig te informeren. Dat moet ik mezelf verwijten."

Video: Miljoenenbedrag geen omkoping volgens DFB

FIFA

De FIFA reageerde dinsdag verbaasd op de uitleg van Niersbach. "Dit strookt op geen enkele manier met de gebruikelijke manier van handelen bij de FIFA, of met de richtlijnen. De financiële ondersteuning van het comité dat het WK organiseert mag niet gekoppeld zijn aan financiële voorschotten van dat comité of de voetbalbond."

"Bovendien mag het financiële comité (van de FIFA) helemaal geen betalingen in welke vorm dan ook aannemen, het heeft niet eens een eigen bankrekening.'' De FIFA onderzoekt de zaak.