Johan Cruijff heeft donderdagavond in een korte reactie laten weten dankbaar te zijn voor alle steun naar aanleiding van het nieuws dat er bij hem longkanker is geconstateerd.

Donderdagochtend werd door een woordvoerster al bevestigd dat de voetballegende 'gezondheidsklachten' had, waarna de diagnose longkanker in de middag werd bevestigd door zijn management.

Later op donderdag liet Cruijff via Twitter in drie talen weten het medeleven zeer op prijs te stellen. "Muchas gracias, Dank jullie wel, Thank you for all your support", viel er te lezen.

Eerder op de dag kwamen er vanuit de sportwereld talloze geschokte reacties op het nieuws. Bij monde van directeur Edwin van der Sar leeft Ajax mee met clubicoon Cruijff. "Namens Ajax wens ik Johan en zijn familie veel sterkte en beterschap."

Josep Maria Bartomeu, voorzitter van FC Barcelona, steekt de oud-speler en trainer een hart onder de riem namens de Catalaanse club. "Johan, deze wedstrijd zul je ook winnen!"

De KNVB zegt 'zeer geschrokken' kennis te hebben genomen van de ziekte van de 48-voudig international. "Onze gedachten zijn bij Johan, zijn vrouw en familie", aldus de Nederlandse voetbalbond.

En wereldvoetbalbond FIFA: "Ik wens een spoedig herstel aan de weergaloze Johan Cruijff. Dit is gewoon weer een uitdaging om te overwinnen.''

'Vechter'

Ook Sjaak Swart, voormalig ploeggenoot van 'nummer 14', reageert tegenover BNR ontzet op het nieuws over de 68-jarige Amsterdammer. "Natuurlijk ben ik geschrokken, dat op zeker. Dit zijn geen mooie berichten zeg, alsjeblieft, hou op."

"Beste Johan. Ik ken jou als een vechter en na vele andere gewonnen gevechten zal je ook deze winnen", twittert Ruud Gullit.

"Veel sterkte voor mijn leermeester bij Ajax", reageert Aad de Mos, die in de jaren 80 trainer was van clubicoon van de Amsterdammers. "Mijn liefde en steun gaat uit naar Johan en zijn familie. Hopelijk overwint hij deze strijd!", aldus Winston Bogarde.

Van der Weijden

Oud-zwemmer en olympisch kampioen Maarten van der Weijden herstelde zelf in het verleden van leukemie en leeft ook mee met Cruijff. "Wat een vreselijk nieuws. Ik hoop dat hij het geluk heeft te herstellen. Sterkte voor hemzelf en zijn familie."