​Ajax hoopt donderdag op bezoek bij Fenerbahçe de tweede Europese uitzege in zeventien duels te boeken.

De Amsterdammers treffen de Turken in het kader van de groepsfase van de Europese League, waarin de ploeg van trainer Frank de Boer bovendien nog op de eerste overwinning wacht.

Van de laatste zestien uitwedstrijden in Europees verband wist Ajax er slechts één te winnen; op 26 februari van dit jaar zegevierde de huidige koploper van de eredivisie met 3-0 bij Legia Warschau.

Verder moest Ajax zes keer genoegen nemen met een gelijkspel en keerde het negenmaal met een nederlaag weer terug naar Nederland. Daarvoor werd er in het seizoen 2011-2012 met 2-1 gewonnen bij Manchester United.

Van Rhijn

In Istanbul treden de Amsterdammers donderdagavond aan met twee wijzigingen ten opzichte van het gewonnen competitieduel met Heracles Almelo (2-0).

Jasper Cillessen keert na een blessure weer terug onder de lat. Dat gaat ten koste van Diederik Boer. Kenny Tete krijgt rust van De Boer en wordt rechts achterin vervangen door Ricardo van Rhijn.

Het treffen met de ploeg van Robin van Persie in groep A van de Europa League begint om 21.05 uur.

FC Groningen en AZ

Op datzelfde tijdstip neemt FC Groningen het in Tsjechië op tegen Slovan Liberec. De noorderlingen verzamelden tot dusver nul punten en vechten voor de laatste kans in groep F.

AZ neemt het om 19.00 uur al op tegen FC Augsburg, de hekkensluiter in de Bundesliga en groep L van de Europa League.

Bekijk het programma in de Europa League