Ajax begint donderdag met Ricardo van Rhijn en Jasper Cillessen in de basis aan de Europa League-wedstrijd tegen Feberbahçe.

Trainer Frank de Boer maakte woensdag op de persconferentie in Istanbul al bekend dat de doelman voldoende hersteld is van zijn schouderblessure om te kunnen starten. Zaterdag tegen Heracles Almelo (2-0 winst) werd Cillessen nog vervangen door Diederik Boer.

Van Rhijn dankt zijn basisplaats aan het feit dat Kenny Tete de afgelopen weken veel gespeeld heeft en Ajax ook de komende tijd een druk programma moet afwerken.

''Kenny gaat hartstikke goed, ook fysiek. Maar we moeten rekening houden met zijn eerste seizoen in de eredivisie'', lichtte De Boer toe.

''Hij heeft daarbij ook in het Nederlands elftal gespeeld. Wij spelen heel kort achter elkaar wedstrijden tegen Vitesse en Feyenoord. Ik wil met hem geen risico nemen. Daarom kies ik voor een frisse Van Rhijn.''

De Boer maakte ook al de rest van de opstelling bekend. Behalve de basisplaatsen van Cillessen en Van Rhijn voert hij geen wijizigingen door in vergelijking met het duel met Heracles. Anwar El Ghazi begint daardoor opnieuw als spits in plaats van de geblesseerde Arek Milik.

Ajax bereidt zich voor in Istanbul

Laatste plaats

Bij Fenerbahçe is Robin van Persie de grote blikvanger, al is hij niet zeker van een basisplaats. De Boer weet dat zijn ploeg compact moet spelen om de Rotterdammer niet te veel ruimte te geven.

"Hopelijk krijgt Van Persie dan niet te veel momentjes. Maar het draait natuurlijk bij Fenerbahçe niet alleen om Robin. Fenerbahçe heeft een heel ervaren team."

De wedstrijd tussen Ajax en Fenerbahçe begint donderdag om 21.05 uur in Istanbul en staat onder leiding van Spaanse arbiter David Fernández Borbalán.

De Turkse club staat met slechts één punt laatste in groep A van de Europa League. Nummer drie Ajax heeft twee punten. Koploper Molde FK en Celtic hebben respectievelijk vier en twee punten.

Opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Klaassen, Gudelj; Schöne, El Ghazi, Fischer.