De FIFA heeft woensdag bekendgemaakt waar het de geschorste secretaris-generaal Jérôme Valcke van verdenkt.

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond schrijft in een verklaring dat Valcke onderzocht wordt op verdenking van "het verkeerd gebruikmaken van onkosten en andere overtredingen van de FIFA-regels".

De 55-jarige Fransman werd half september al op non-actief gesteld door de FIFA, hangende het onderzoek van de ethische commissie naar een serie beschuldigingen aan zijn adres. Twee weken later kreeg hij een voorlopige schorsing van negentig dagen.

Volgens The Guardian zou de official betrokken zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor wedstrijden op het WK in Brazilië van vorig jaar. Eerder werd hij al beschuldigd van het betalen van 10 miljoen euro smeergeld voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

Valcke was acht jaar lang de rechterhand van FIFA-president Sepp Blatter, die zelf ook voor negentig dagen geschorst is door de bond. De secretaris-generaal heeft zelf altijd gezegd dat hij onschuldig is. Hij overwoog zelfs om zich kandidaat te stellen om Blatter op te volgen als voorzitter.

Adamu

De ethische commissie maakte woensdag ook bekend dat de onderzoeken naar Franz Beckenbauer en Angel Maria Villar, die na de schorsing van Michel Platini geldt als de hoogste official van de UEFA, zijn afgerond.

Bovendien moet ook Amos Adamu wederom vrezen voor een straf. Er is naar hem en nog een aantal officials een formeel onderzoek gestart op verdenking van 'het verbreken van regels'. Meer details gaf de FIFA niet.

De Nigeriaan was in het verleden lid van het invloedrijke uitvoerend comité van de FIFA, maar werd in 2010 voor drie jaar geschorst.

Adamu werd gestraft omdat hij vijf jaar geleden gefilmd werd door een Britse krant terwijl hij vermomde journalisten om 700.000 euro vroeg, zodat zij invloed konden uitoefenen op zijn stem voor de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

Die toernooien gingen uiteindelijk in december 2010 naar Rusland en Qatar. Adamu was toen al geschorst en mocht niet stemmen.