De ethische commissie van de FIFA doet ook onderzoek naar Franz Beckenbauer en Angel Maria Villar, die na de schorsing van Michel Platini geldt als de hoogste official van de UEFA.

Dat meldt de wereldvoetbalbond woensdagmiddag in een verklaring. Het statement meldt niet waar het duo van verdacht wordt.

De procedures van de Duitse legendarische ex-voetballer en -coach Beckenbauer en de voorzitter van de Spaanse voetbalbond Villar zijn door de onderzoekskamer van de ethische commissie al afgerond en doorgegeven aan de rechtsprekende kamer.

Dat laatste orgaan gaat over het uitspreken van een mogelijk straf en de hoogte daarvan.

Er waren al eerder geruchten dat de bond onderzoek deed naar Beckenbauer en Villar, maar het was nog niet eerder officieel bekendgemaakt door de FIFA.

Platini

De 65-jarige Villar, die als voetballer in de jaren zeventig 22 interlands speelde voor Spanje, is al sinds 1988 bondsvoorzitter in zijn vaderland.

Sinds 1992 is de oud-speler van Athletic Bilbao bovendien vicevoorzitter van de UEFA. Daarmee is hij de langstzittende persoon in die functie, waardoor hij na de voorlopige schorsing van negentig dagen van preses Platini diens taken bij de Europese voetbalbond overnam.

WK 2006

De 70-jarige Beckenbauer werd als speler (1974) en coach (1990) wereldkampioen met Duitsland.

De huidige erevoorzitter van Bayern München was de voorzitter van de commissie die het wereldkampioenschap van 2006 naar Duitsland haalde. De Duitse aanklager begon eerder deze week een vooronderzoek naar aanleiding van berichten dat de organisatie het toernooi met zwart geld had gekocht.

Beckenbauer ontkende afgelopen zondag in een verklaring dat hij - of iemand anders van het WK-comité - stemmen voor het Duitse bid had gekocht.

'Der Kaiser' werd vorig jaar al een keer voorlopig geschorst door de FIFA, omdat hij niet in wilde gaan op vragen van de ethische commissie over de toewijzing van de WK's van 2018 (aan Rusland) en 2022 (aan Qatar). Die straf van negentig dagen werd na twee weken weer opgeheven nadat hij alsnog wilde praten.

Blatter

Naar de rollen van FIFA-preses Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Platini wordt nog altijd gekeken. Zij zijn hangende het onderzoek voor negentig dagen geschorst.

De onderzoekscommissie doet naar eigen zeggen alles om te zorgen dat beide topmannen binnen die periode weten waar ze aan toe zijn. Het onderzoek spitst zich toe op de betaling van 1,8 miljoen euro door Blatter aan Platini in 2011.

Naar verschillende betrokkenen rond het corruptieschandaal loopt nog een onderzoek, onder wie Worawi Makudi, Jeffrey Webb, Ricardo Teixeira, Amos Adamu, Eugenio Figueredo and Nicolás Leoz. In belang van het onderzoek wilde de ethische commissie woensdag geen andere namen openbaren.