Fenerbahçe spits Robin van Persie vindt het leuk dat hij donderdagavond in Ajax een Nederlandse opponent treft in de Europa League. De 101-voudig international is positief over de jonge spelers van de koploper van de eredivisie.

"Ik vind het altijd speciaal om tegen Ajax te spelen", zegt de 32-jarige Van Persie woensdag in De Telegraaf. "Ik ben een kind van Feyenoord, maar los daarvan is het mooi om Nederlandse clubs te ontmoeten."

"Ik heb helaas nooit tegen Feyenoord mogen uitkomen, maar wel tegen FC Twente, Ajax en PSV. Dus nu Ajax weer, hartstikke leuk."

De aanvaller, die begin 2003 met Arsenal zijn laatste competitieve wedstrijd speelde tegen de Amsterdammers (1-1 in de Champions League), raakte de laatste interlandperiode onder de indruk van de jonge Ajacieden Anwar El Ghazi, Kenny Tete en Jairo Riedewald.

"Ik vond dat ze bij het Nederlands elftal goed overkwamen. Het is niet niks om in zo’n moeilijke fase voor Oranje je eerste wedstrijden te spelen. Het is heel knap hoe ze dat hebben gedaan. Ik bespeur heel veel potentie."

Leermomenten

Van Persie denkt dat de wedstrijd voor de fanatieke fans van Fenerbahçe een goede ervaring zal zijn voor de talenten.

"Voor die jongens van Ajax, op hun leeftijd, is dit in Istanbul een 'drieteller'. Qua sfeer, qua druk en qua spelletje op zich zijn dit unieke leermomenten."

"De explosieve sfeer in ons stadion hebben ze nog niet eerder meegemaakt. Daar worden het grote jongens van. Onze fans zijn geweldig, het dak gaat er letterlijk vanaf. Het wordt een gekkenhuis. Ik heb het ze bij het Nederlands elftal ook al gezegd en ze antwoordden dat ze zich goed zouden voorbereiden."

Ajax staat na gelijke spelen tegen Celtic en Molde FK in de eerste tweede groepswedstrijden derde in groep A. Fenerbahçe is de nummer vier met één punt.

Het duel in het Şükrü Saracoğlu Stadion begint donderdagavond om 21.05 uur en staat onder leiding van de Spaanse arbiter David Fernandez Borbalan.

Bekijk het programma van de Europa League