Dwight Lodeweges vertrekt met pijn in het hart, maar de coach vond het gezien de matige resultaten van sc Heerenveen in het eerste kwart van dit seizoen beter voor de club als hij zou opstappen.

"Hoe tegenstrijdig ook, ik ben in het belang van de club opgestapt", zegt de 57-jarige Lodeweges woensdagochtend op de site van Heerenveen in een toelichting op zijn vertrek van dinsdag.

"Daar bedoel ik mee dat als ik een stapje terug doe, een ander soort trainer het misschien wel kan redden. En dan ben ik even niet meer nodig."

Heerenveen staat na negen wedstrijden vijftiende in de eredivisie met slechts zeven punten. Alleen de eerste wedstrijd van het seizoen thuis tegen hekkensluiter De Graafschap leverde een zege op (3-1). Afgelopen weekend won Feyenoord met 5-2 in het Abe Lenstra Stadion, na een 5-0 ruststand.

De Friese club bevestigde eerder op woensdag dat Foppe de Haan, die tussen 1985 en 1988 en 1992 en 2004 ook al hoofdcoach was in Heerenveen, als interim-trainer de taken van Lodeweges zal overnemen.

"Ik ben een trainer die op een bepaalde manier wil spelen, maar op dit moment gaat het niet goed", stelt de geboren Canadees. "Eén punt uit de laatste vijf wedstrijden is heel matig en ik vind het voetbal ook heel matig."

Moeilijk

Lodeweges kwam in de zomer van 2014 over van rivaal SC Cambuur en eindigde vorig seizoen als zevende met sc Heerenveen. Hij benadrukt dat het besluit om te stoppen moeilijk was.

"Het is altijd moeilijk om zo'n beslissing te nemen. Je stopt er met je technische staf zoveel energie in om ervoor te zorgen dat alles gaat zoals het hoort. Om daar uit te stappen, is geen eenvoudige beslissing."

"Ik heb hier ook een heel mooi jaar gehad. Alleen de laatste periode was niet zo geweldig en dat wil geen enkele sportman. Als trainer gaat je dat aan het hart."

Heerenveen gaat zaterdagavond op bezoek bij Willem II. De Haan zal dan voor het eerst op de bank zitten bij de Friezen.

Bekijk de stand in de eredivisie