Hans Vonk sluit niet uit dat Foppe de Haan tot de winterstop de honneurs waarneemt als coach van sc Heerenveen. De 72-jarige clubicoon werd woensdag definitief aangesteld als voorlopige opvolger van de opgestapte Dwight Lodeweges.

Heerenveen doet voorlopig geen mededelingen over de duur van het contract van De Haan, maar technisch directeur Vonk laat aan de NOS weten dat de Friezen de tijd zullen nemen om een definitieve opvolger van Lodeweges te vinden.

"Wij hebben ons niet verbonden aan vier wedstrijden, of welk tijdsbestek dan ook. We gaan in alle rust op zoek en dat kan ook zomaar tot de winterstop duren. Wij hebben dat ook goed met Foppe besproken."

De Haan werd woensdag als interim-coach aangesteld omdat Lodeweges dinsdag opstapte bij Heerenveen, dat slecht is begonnen aan het seizoen en na negen wedstrijden de vijftiende plaats in de eredivisie bezet.

Kerst

De 72-jarige oefenmeester stond later op de dag voor het eerst op het trainingsveld van de Friezen. Hij benadrukte dat hij sowieso niet het seizoen al afmaken op de bank.

De Haan kondigde aan dat er wel wat zal veranderen bij sc Heerenveen. "Op een paar posities zou het best wel eens anders kunnen worden. Wat is je functie, wat is je taak? Hoe scoor ik minimaal een zes. Daar ga ik het met de spelers over hebben."

De Haan wordt de komende weken tegen Willem II, Helmond Sport (beker), SC Cambuur en FC Twente op de bank bijgestaan door assistenten Tieme Klompe en Johnny Jansen.

Ervaring

Tussen 1985 en 1988 en 1992 en 2004 zwaaide De Haan ook al de scepter in het Abe Lenstra Stadion. In 2000 kwalificeerde de Fries zich als nummer twee van de eredivisie voor de Champions League.

Na zijn vertrek bij sc Heerenveen ging de ervaren oefenmeester aan de slag als bondscoach van Jong Oranje, de beloften van Indonesië en Tuvalu. Bovendien leidde hij enige tijd Ajax Cape Town.

De laatste jaren was De Haan werkzaam voor de jeugdopleiding van de Friezen en was hij ook betrokken als adviseur.