Henk ten Cate gaat als adviseur voor de KNVB werken. De oud-coach van onder meer NAC, Vitesse, Ajax, FC Barcelona en Chelsea is benoemd tot voorzitter van een werkgroep die zich gaat richten op jeugdtrainers.

"Henk ten Cate heeft een behoorlijke staat van dienst, ook als jeugdtrainer. Hij heeft bij grote clubs gewerkt en weet wat nodig is om vanuit de jeugd in een topkleedkamer te komen", zegt Jelle Goes, technisch manager van de KNVB tegen VI.

"Henk heeft een duidelijke visie. Hij zegt zelf dat hij veel heeft te danken aan het Nederlands voetbal en wil graag zijn steentje bijdragen."

Naast Ten Cate zullen vanuit de KNVB in ieder geval ook Lennard van Ruiven (coördinator voetbalontwikkeling) en Edwin Petersen (bondscoach Oranje Onder-16) in de werkgroep zitting nemen. Met nog vier anderen uit het vakgebied zullen zij werken aan een plan om de kwaliteit van de jeugdtrainers in Nederland te verhogen.

"Dat is natuurlijk een breed terrein. Het is nog te vroeg om op detailniveau te praten, maar er zullen straks aanbevelingen uit rollen. Soms zijn dat dingen die wij vanuit Zeist kunnen verbeteren", aldus Goes.

"We kunnen natuurlijk niet bepalen hoe jeugdtrainers bij hun clubs werken, dat moet je ook niet willen, maar het is wel goed om een gezamenlijk standpunt in te nemen."

Rapport

De werkgroep waar Ten Cate leiding aan gaat geven, komt voort uit het voetbalcongres van de KNVB op 15 december vorig jaar, waar diverse trainers en coryfeeën samen kwamen om de toekomst van het Nederlandse voetbal te verbeteren.

Na het congres is Goes begonnen aan een rapport dat begin volgend jaar af moet zijn. "Het vorige plan vanuit de KNVB dateert uit 2001, daaraan is destijds vier jaar gewerkt. Wij zijn nu goed op weg, ik ben ervan overtuigd dat wij straks met een plan komen waar het Nederlands voetbal mee vooruit kan".

"Dat zeg ik ook op basis van de medewerking vanuit onze voetbalwereld. Dat is uniek. Nergens anders werken clubs zo goed samen als in Nederland."