Foppe de Haan zit de komende vier wedstrijden als interim-trainer op de bank bij sc Heerenveen. De 72-jarige clubicoon vervangt de opgestapte Dwight Lodeweges.

Dat bevestigt de oud-coach van de Friezen dinsdagavond tegenover FOX Sports.

"De bedoeling is dat ik tot de interlandweek de honneurs waarneem, wellicht nog een aantal extra wedstrijden als de zoektocht van de club naar een nieuwe trainer wat langer duurt", aldus De Haan.

Nadat Lodeweges maandag al zijn vertrek aankondigde bij de clubleiding, ging technisch directeur Hans Vonk direct in gesprek met De Haan, die woensdag zijn eerste training leidt in Heerenveen.

"Het is een vervelende situatie voor sc Heerenveen, maar voor Dwight helemaal. Zo'n besluit neem je niet zomaar. Ik heb wel even moeten nadenken over het verzoek, want mijn vrouw moest er natuurlijk ook achter staan."

Omdat De Haan genoeg perspectief ziet bij de eredivisionist zei hij toch 'ja' tegen Vonk. "Er zit talent genoeg in de selectie. Ik hoop de jongens weer aan het voetballen te krijgen, ze hebben een schouderklopje nodig. Het is een mooie uitdaging."

De Haan wordt de komende weken tegen Willem II, Helmond Sport (beker), SC Cambuur en FC Twente op de bank bijgestaan door assistenten Tieme Klompe en Johnny Jansen.

Ervaring

Tussen 1985 en 1988 en 1992 en 2004 zwaaide De Haan ook al de scepter in het Abe Lenstra Stadion. In 2000 kwalificeerde de Fries zich als nummer twee van de eredivisie voor de Champions League.

Na zijn vertrek bij sc Heerenveen ging de ervaren oefenmeester aan de slag als bondscoach van Jong Oranje, de beloften van Indonesië en Tuvalu. Bovendien leidde hij enige tijd Ajax Cape Town.

De laatste jaren was De Haan werkzaam voor de jeugdopleiding van de Friezen en was hij ook betrokken als adviseur.

Lodeweges

Eerder op dinsdag maakte Heerenveen het vertrek van Lodeweges bekend. "Dwight Lodeweges heeft vandaag besloten om zijn functie als coach van sc Heerenveen per direct neer te leggen. sc Heerenveen heeft het ontslag geaccepteerd", aldus de club.

Heerenveen is slecht begonnen aan het seizoen en bezet na negen wedstrijden de vijftiende plaats in de eredivisie. De Friezen verloren zondag op eigen veld met liefst 5-2 van Feyenoord. Heerenveen gaat zaterdag op bezoek bij Willem II.

De 57-jarige Lodeweges kwam in de zomer van 2014 over van rivaal SC Cambuur en verlengde in februari zijn contract met een jaar. De geboren Canadees was in het verleden ook werkzaam bij onder meer PSV en FC Groningen.

In Heerenveen is het ook bestuurlijk gezien al lange tijd onrustig. Er woedt een machtsstrijd tussen twee kampen. Het dagelijks bestuur onder leiding van voorzitter Jelko van der Wiel ligt overhoop met het stichtingsbestuur.