De hervormingscommissie van de FIFA wil dat voorzitters van de wereldvoetbalbond in de toekomst maximaal twaalf jaar hun functie mogen uitoefenen.

Momenteel staat er in de statuten van de FIFA niets over een maximum aantal termijnen.

Sepp Blatter is al sinds 1998 voorzitter van de FIFA, al is de Zwitser momenteel voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie wegens een betaling aan Michel Platini die niet in het belang van de bond zou zijn geweest. Op 26 februari wordt de nieuwe voorzitter gekozen.

João Havelange, Blatters voorganger, stond tussen 1974 en 1998 aan het hoofd van de wereldvoetbalbond.

Leeftijdslimiet

De hervormingscommissie wil dat ook bestuurders in de toekomst maximaal 74 jaar oud zijn.

"Om het vertrouwen in de FIFA te herstellen zijn er grote institutionele veranderingen nodig", meldt de commissie in een verklaring. "De FIFA dient transparanter te worden."

"Alleen zo verandert op lange termijn de cultuur en kan de FIFA zich weer richten op zijn missie: het voetbal wereldwijd promoten."

De commissie wil het dagelijks bestuur van de wereldvoetbalbond ook veel macht ontnemen. Het bestuur moet zich vooral bezig houden met het bedenken van beleid en manieren om geld te verdienen, niet met het uitvoeren van het beleid.

Openbaar

De vergoedingen van deze bestuurders moeten openbaar worden gemaakt en getoetst door een speciaal comité. Bovendien moeten vrouwen meer te zeggen krijgen in de FIFA-raad: elke confederatie moet minstens één vrouw afvaardigen.

Ook bij bondsbesturen en de confederaties zelf moeten vrouwen meer te zeggen krijgen, vindt de commissie.

Het is de verwachting dat het FIFA-congres zich op 26 februari uitspreekt over de voorstellen. Op die dag wordt ook de nieuwe voorzitter gekozen.