De FIFA houdt vast aan 26 februari als datum voor de voorzittersverkiezingen. Dat heeft het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond dinsdag besloten.

Door de onrust van de voorbije maanden gingen er veel stemmen op om het buitengewone congres, waarvan de verkiezingen het belangrijkste onderdeel zijn, uit te stellen.

Tijdens het congres wordt de opvolger van Sepp Blatter gekozen. De 79-jarige Zwitser kondigde begin juni zijn aftreden aan, vlak nadat hij voor de vierde keer was herkozen. Eerder in die week werden verschillende belangrijke FIFA-bestuurders gearresteerd.

Michel Platini is een van de kandidaten voor het voorzitterschap. De UEFA-preses is momenteel voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA wegens het ontvangen van een dubieuze betaling van FIFA-preses Blatter.

Ook Blatter is voor negentig dagen geschorst. De taken van de Zwitser bij de FIFA worden momenteel waargenomen door Issa Hayatou.

De Kameroener leidde ook de vergadering van dinsdag. Hayatou is geen kandidaat bij de verkiezingen van volgend jaar.

Prins Ali

Kandidaten kunnen zich tot en met 26 oktober aanmelden bij de FIFA. Om deel te mogen nemen aan de verkiezingen moeten gegadigden de steun hebben van minimaal vijf nationale bonden, dienen ze van onbesproken gedrag te zijn en moeten ze over bestuurlijke ervaring beschikken.

De UEFA besloot afgelopen week tijdens een spoedzitting de steun aan Platini nog niet in te trekken, iets dat de Engelse voetbalbond FA vrijdag wél deed. De FA wil het verdere onderzoek van de ethische commissie afwachten.

Maandag bekende de Fransman dat hij niet over een geschreven contract beschikt waarin staat dat hij recht zou hebben op de 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden voor Blatter. Het bedrag werd pas in 2011 overgemaakt, terwijl het ging om werk in de periode 1998-2002.

Tweede poging

Naast Platini heeft prins Ali bin Al-Hussein zich al naar voren geschoven. Voor de Jordaniër betekent het zijn tweede poging om FIFA-voorzitter te worden na zijn nederlaag tegen Blatter eind mei.

Een andere kandidaat is oud-profvoetballer David Nakhid uit Trinidad en Tobago. De kans is groot dat ook sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa de strijd aan zal gaan.