Bondscoach Arjan van der Laan heeft goede hoop dat hij met het Nederlands vrouwenelftal deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kan afdwingen.

De keuzeheer werd eerder deze maand aangesteld en leidde maandag zijn eerste training. Voor een olympisch ticket moet Oranje in een groep af zien te rekenen met Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

"Ik ben geïnspireerd geraakt door de waterpolodames en de volleybalsters", doelt Van der Laan tegenover de NOS op recente Nederlandse successen op het WK waterpolo en het EK volleybal.

"Die hebben toernooien gespeeld waarbij ik iets zag ontstaan. En de manier hoe die mensen uit hun ogen keken, daaruit bleek dat ze onverstoorbaar iets aan het najagen waren."

Het kwalificatietoernooi dat de voetbalsters spelen wordt tussen 2 en 9 maart gehouden in Nederland. De 45-jarige Van der Laan hoopt dat die wedstrijden in eigen land gaan leven.

"Je ziet hoe snel het met die volleyballers gaat, met de euforie in Nederland. Als je een team in een flow kan krijgen, dan denk ik dat die omstandigheden, in Nederland spelen en steun van heel veel publiek, ons heel erg kunnen helpen."

WK

Op het zomerse WK lukte het de voetbalsters niet om zich voor de Zomerspelen van Rio te plaatsen. In de achtste finales werd er verloren van Japan.

"Ik heb alles van het WK teruggekeken", aldus Van der Laan over zijn voorbereiding op het bondscoachschap.

"Verder ben ik wedstrijden gaan kijken in Nederland, Duitsland en Zweden. Alles wat mogelijk was heb ik gedaan, zowel binnen als buiten het veld, om mij zo goed mogelijk voor te bereiden."

Van der Laan debuteert op 23 oktober als bondscoach van de Oranjevrouwen. Op die dag oefent Nederland in Parijs tegen Frankrijk. Vier dagen later volgt een vriendschappelijk duel met Polen.