Ajax heeft maandag bevestigd dat Hans Wijers binnenkort zal aftreden als de voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) en dat voormalig KLM-topman Leo van Wijk bereid is om hem op te volgen.

"Bij mijn collega's in de rvc is al langere tijd bekend dat ik tijd zou willen vrijmaken voor andere dingen", zegt Wijers op de site van Ajax. "Ik wilde niet zomaar wegstappen, maar pas als ik het gevoel heb dat het organisatorisch en bestuurlijk gezien verantwoord is."

"Met de reeds aangekondigde wijzigingen binnen de directie is dat een feit. De club staat er zakelijk en financieel gezien ook goed voor. Sportief gezien was het niet halen van de UEFA Champions League een domper, maar in de eredivisie gaat het goed."

Het huidige rvc-lid Van Wijk is de boogde opvolger van de oud-minister. Hij was jarenlang topman bij KLM en maakt sinds 2012 deel uit van het toezichthoudende orgaan.

"Leo van Wijk heeft zich bereid verklaard de rol van voorzitter van mij over te willen nemen", aldus Wijers. "Hij kent de club door en door en heeft daarnaast een schat aan internationale ervaring op bestuurlijk topniveau, dus ook dat is goed voor Ajax."

De officiële benoeming van de nieuwe preses moet op 13 november plaatsvinden tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.

Collee

Behalve Van Wijk en Wijers hadden ook voormalig voetballer Theo van Duivenbode, Dolf Collee en Ernst Ligthart zitting in de rvc van Ajax.

Collee is inmiddels afgetreden als lid, omdat de Amsterdammers hem op de aandeelhoudersvergadering als statutair directeur en directievoorzitter willen benoemen. Hij gaat voor een jaar aan de slag al algemeen directeur. Daarna neemt oud-doelman Edwin van der Sar zijn functie over.

De rvc van Ajax verwacht nog voor het einde van dit jaar twee nieuwe raadsleden te kunnen voordragen. Deze voordracht zal plaatsvinden tijdens een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders, die nog moet worden uitgeschreven.

Volgens Ajax zijn de gesprekken met kandidaten voor de twee zetels in de rvc al aan de gang.