Het Nederlands elftal is er volgend jaar niet bij op het EK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Danny Blind verloor dinsdagavond in de Arena met 3-2 van Tsjechië, terwijl concurrent Turkije met 1-0 won van IJsland.

Doelpunten van Pavel Kaderabek en Josef Sural zorgden ervoor dat Oranje bij rust al op een 2-0 achterstand stond, waarna Robin van Persie er met een eigen treffer 3-0 van maakte. De goals van Klaas-Jan Huntelaar en Van Persie maakten de stand slechts iets draaglijker: 3-2.

Door de nederlaag eindigt Oranje op de vierde plaats in groep A van de EK-kwalificatie met dertien punten uit tien wedstrijden. Nummer drie Turkije gaat met vijf punten meer als beste nummer drie direct naar het EK. 

Selcuk Inan bezorgde de Turken vlak voor tijd de nipte zege en rechtstreekse plaatsing voor het eindtoernooi. Tsjechië en IJsland waren als nummers één en twee al zeker van kwalificatie.

Het is voor het eerst sinds 1984 dat Nederland er niet bij is op een EK. Destijds werd het toernooi ook in Frankrijk gehouden.

Kwetsbaar

Oranje wist van tevoren al dat het een klein wonder nodig had om alsnog de play-offs te bereiken, maar in de hoop de druk op de Turken nog één keer op te voeren ging het dinsdagavond in de Arena meteen op zoek naar een doelpunt. Binnen een minuut kreeg Anwar El Ghazi al een enorme kans, maar hij schoot op de voeten van de Tsjechische doelman Petr Cech.

Nadat Memphis Depay en Wesley Sneijder in kansrijke positie over hadden geschoten ging de storm van Oranje liggen en kregen de Tsjechen meer grip op de wedstrijd. Meteen bleek de jonge Nederlandse defensie kwetsbaar.

Eerst ontsnapte de ploeg van Blind nog toen doelman Jeroen Zoet een voorzet liet glippen en Theodor Gebre Selassie de bal overtikte, maar niet lang daarna was het alsnog raak voor Tsjechië. Het was rechtsback Kaderabek die ongehinderd mocht opkomen en met een hard schot Zoet klopte.

Tien minuten voor rust stuntelde de defensie opnieuw. Na een ingooi van de Tsjechen liet Virgil van Dijk zich kinderlijk eenvoudig uitspelen door Sural, die overtuigend de tweede Tsjechische treffer van de avond maakte.

Invallers

Met de 2-0 achterstand voltrok zich een inktzwart scenario in de Arena. In de hoop de wedstrijd te doen kantelen bracht Blind voor rust al Van Persie als extra aanvaller voor linksback Jaïro Riedewald.

Zowaar gloorde er ook al snel weer wat hoop voor Oranje vanwege een rode kaart van Marek Suchy. De verdediger haalde de doorgebroken Memphis neer, waardoor de Tsjechen met een man minder verder moesten.

Tegen tien man wilde de gepasseerde Van Persie zich als invaller meteen bewijzen. Op slag van rust knalde hij een vrije trap in tweede instantie naast en aan het begin van de tweede helft miste zijn poging uit de draai de kracht om Cech te verrassen.

Uiteindelijk was het echter diezelfde Van Persie die met een negatieve hoofdrol de wedstrijd leek te beslissen. De spits van  Fenerbahçe wilde na 66 minuten een Tsjechische voorzet onschadelijk maken, maar kopte de bal ongelukkig in eigen doel: 3-0.

Video: Nederlands elftal verliest van Tsjechië en mist EK

Blind haalt doelstelling KNVB niet
Blind haalt doelstelling KNVB niet

Vijftigste interlanddoelpunt

Een deel van de Oranje-fans verliet de Arena al, terwijl Blind met invallers Bas Dost en Jeremain Lens alles op de aanval gooide. Dat leidde nog tot de 3-1 van Huntelaar en zeven minuten voor tijd maakte Van Persie zijn fout goed door zijn vijftigste interlanddoelpunt binnen te tikken (3-2).

In de slotfase joeg Oranje ook nog op de gelijkmaker. Die viel echter niet, waardoor Nederland de dramatische kwalificatie in stijl afsloot en na 31 jaar weer ontbreekt op een EK.