Het Nederlands elftal is als nummer drie van het WK de grote afwezige op het EK van volgend jaar in Frankrijk. In het recente verleden kwam het vaker voor dat gevestigde voetballanden schitterden door afwezigheid op een eindtoernooi.

EK 1988 - Frankrijk
De halve finalist op het WK 1982 en 1986 en de Europees kampioen van 1984 strandde kansloos in een voorrondepoule met de Sovjet-Unie en Oost-Duitsland. Tijdens de mislukte kwalificatie zette Michel Platini een punt achter zijn interlandloopbaan.

EK 1992 - Italië en Spanje
De EK-voorronde richting het toernooi in Zweden was een waar slagveld. Een logisch gevolg ook van de slechts zeven plekken die werden verdeeld. Voor de voormalig eindwinnaars Italië en Spanje bleek het hindernisparcours te lastig.

WK 1994 - Uruguay, Engeland en Frankrijk
De Fransen werden in de blessuretijd van de afsluitende voorrondewedstrijd tegen Bulgarije geveld door een doelpunt van Emil Kostadinov. Ook in 1990 ontbraken 'Les Bleus' al op het hoogste podium. Engeland moest onder meer Nederland voorrang verlenen in de kwalificatie. Tweevoudig wereldkampioen Uruguay kon het in de Zuid-Amerikaanse zone niet bolwerken.

EK 1996 - Zweden
Misschien geen gevestigd voetballand, maar in 1996 wel de nummer drie van de wereld. Dat laatste is overigens geen fijne adelbrief. Liefst negen van de laatste dertien Europese bronzenmedaillewinnaars op een WK liepen het daaropvolgende EK mis, waaronder Kroatië (2000), Turkije (2004) en Nederland (2016).

WK 1998 - Portugal
De Zuid-Europeanen beschikten onder aanvoering van Luis Figo en Rui Costa over een gouden generatie spelers, maar pas in 2000 kwam deze op het hoogste niveau tot bloei. Op weg naar het WK 1998 struikelde Portugal over Duitsland en Oekraïne.

WK 2002 - Nederland
Bij zijn presentatie in 2000 kondigde bondscoach Louis van Gaal aan voor de wereldtitel te gaan in 2002. Zijn missie mislukte al in 2001. Ierland en Portugal troefden Oranje af op weg naar de mondiale eindronde.

WK 2006 - Griekenland
De Grieken zorgden voor een megastunt door het EK 2004 te winnen. Amper anderhalf jaar later zat voetbalminnend Griekenland in zak en as na het mislopen van het WK in Duitsland. Denemarken overkwam ruim een decennium daarvoor hetzelfde. Na de eindzege op het EK 1992 bleek het WK 1994 een brug te ver.

EK 2008 - Engeland
Bondscoach Steve McClaren werd het mikpunt van spot in Engeland nadat hij er niet in slaagde zijn team langs Kroatië en Rusland te loodsen in de voorronde. McClaren kreeg daags na de laatste poulewedstrijd ontslag. Later zou de Brit bij FC Twente meer succes boeken.

WK 2010 - Rusland
De trainersloopbaan van Guus Hiddink belandde in 2009 in een negatieve spiraal. Met Rusland faalde hij tegen Slovenië in de play-offs om een WK-ticket. Na het bereiken van de halve finales op EURO 2008 had geen Rus rekening gehouden met dit scenario.

EK 2016 - Nederland
In verschillende gerenommeerde internationale voetbalmedia klinkt deze weken het pleidooi om die saaie EK-voorronde, waarin liefst 23 tickets te verdienen zijn, maar af te schaffen. Oranje profiteerde echter niet van de soepelere toelatingscriteria. Een vierde plaats bleek de doodsteek in een poule met Tsjechië, IJsland en Turkije.