Duitsland en Polen hebben zich zondag gekwalificeerd voor het EK van 2016. Ierland moet als nummer drie in groep D via de play-offs een ticket proberen af te dwingen voor het de eindronde in Frankrijk.

Dankzij een 2-1 overwinning op Georgië sloot Duitsland de kwalificatiereeks af als groepswinnaar. Polen rekende in eigen huis met dezelfde cijfers af met directe concurrent Ierland.

De Polen kwamen in Warschau al na dertien minuten op voorsprong via Grzegorz Krychowiak. Drie minuten later mocht Jonathan Walters echter aanleggen vanaf de strafschopstip om de stand weer gelijk te trekken namens de Ieren: 1-1.

Op slag van rust bevestigde Robert Lewandowski, die het voorin moest stellen zonder zijn aanvalsmaatje Arek Milik (Ajax), zijn topvorm door voor zijn dertiende treffer in zijn laatste vijf officiële duels te tekenen (2-1).

Met zijn dertiende goal in de kwalificatiereeks deelt de 27-jarige Lewandowski nu bovendien het record met de Noord-Ier David Healy, die eveneens dertien keer trefzeker was in de aanloop naar het EK van 2008.

Ondanks fanatiek aandringen van Ierland wist het Polen van bondscoach Adam Nawalka in het vervolg stand te houden tegen de ploeg van Martin O'Neill, die het slotoffensief tot niets zag leiden.

Duitsland

Wereldkampioen Duitsland plaatste zich als groepswinnaar voor het EK. 'Die Mannschaft' had in Leipzig wel de nodige moeite met Georgië. Max Kruse bracht in de 79e minuut pas de bevrijdende 2-1 op het scorebord voor de ploeg van Joachim Löw.

Vijf minuten na rust kwamen de Duitsers voor eigen publiek pas op voorsprong tegen het al uitgeschakelde Georgië. Thomas Müller faalde niet nadat de Tsjechische scheidsrechter Pavel Kralovec naar de strafschopstip wees.

Jaba Kankava was niet veel later goed voor de gelijkmaker, maar door de winnende goal van Kruse wist drievoudig Europees kampioen Duitsland zich toch nog te verzekeren van een ticket voor Frankrijk. Georgië trad in de Red Bull Arena aan met Vitesse-spelers Guram Kashia en Valeri Qazaishvili.

Schotland

Het reeds uitgeschakelde Schotland had in zijn laatste kwalificatiewedstrijd geen enkele moeite met Gibraltar: 6-0. Chris Martin, Shaun Maloney, Steven Fletcher (drie keer) en Steven Naismith verzorgden de Britse productie in het Portugese Faro.

Duitsland verzamelde 22 punten in tien wedstrijden, eentje meer dan Polen. Ierland eindigde op achttien punten, wat genoeg bleek voor een plek in de play-offs. Schotland volgde met vijftien punten, Georgië kwam uit negen punten. Gibraltar wist geen enkel punt te pakken.