Gareth Bale kon zaterdagavond, hoewel hij met Wales onderuit ging bij Bosnië-Herzegovina (2-0), zijn geluk niet op. Wales plaatste zich alsnog voor het EK van 2016.

Doordat concurrent Israël met 2-1 verloor van Cyprus, zijn de Welshmen verzekerd van de eerste deelname aan een EK in de historie.

''Dit was de mooiste nederlaag uit mijn leven'', zei Bale in Zenica, waar Wales uitgebreid feest vierde. ''Het was een moeilijke wedstrijd, maar uiteindelijk hebben we ons wel gekwalificeerd. Het is ons gewoon gelukt.''

Waar illustere landgenoten als Ian Rush en Ryan Giggs nooit in slaagden, lukte Bale wel. De aanvaller van Real Madrid leidde Wales met zes doelpunten voor het eerst naar het EK.

''Iedere voetballer droomt van spelen op grote toernooien. Die droom is uitgekomen. Maar hiermee stopt het niet voor ons'', benadrukte hij.

''We willen ook in Frankrijk presteren. We zijn een hechte groep, iedereen vecht voor elkaar op het veld. Het is mooi dat we onszelf volgend jaar kunnen testen op een groot podium.''