De Spaanse bondscoach Vincente del Bosque heeft opgelucht gereageerd op de kwalificatie voor het EK van 2016.

De weg naar de eindronde was volgens de coach een moeizame. ''We hebben een heel goede kwalificatiereeks neergezet, maar met moeite. We mogen onszelf feliciteren'', aldus de trainer na de zege op Luxemburg (4-0).

Spanje verdedigt volgend jaar in Frankrijk de Europese titel. Del Bosque vindt het een uitdaging om voor de eindronde de juiste balans zien te vinden tussen de ervaren spelers en nieuwe talenten.

''We hebben vooruitgang geboekt met de vernieuwing van het team'', constateerde de bondscoach de bondscoach, waarbij hij op onder meer Paco Alcacer, Alvaro Morata, Thiago Alcantara en Isco doelde.

Del Bosque moet het in het laatste groepsduel, in en tegen Oekraïne, stellen zonder Morata en David Silva. Beide spelers kwamen niet ongeschonden uit het duel met Luxemburg.

De Spanjaarden plaatsten zich voor de twaalfde achtereenvolgende keer voor de eindronde een van een EK of WK.

Zwitserland

Behalve Spanje wist ook Zwitserland vrijdag een ticket voor het EK in Frankrijk veilig te stellen. De Zwitsers deden dat door met 7-0 uit te halen tegen San Marino. Concurrent Slovenië liet thuis punten liggen tegen Litouwen: 1-1.

"Ik had niet verwacht dat we plaatsing voor het EK nu al konden vieren", sprak bondscoach Vladimir Petkovic. "Maar het is mooi dat we nu al geplaatst zijn en kunnen beginnen met plannen."

Volgens Petkovic gaat de blik al snel op het EK. "De voorbereiding daarop begint maandag", doelde hij op het laatste groepsduel in en tegen Estland. "Dat is de eerste stap. Het moet een bevestiging zijn van wat we de afgelopen anderhalf jaar hebben uitgevoerd."

Met verder gastland Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, IJsland, Tsjechië, Noord-Ierland en Portugal zijn nu negen van de 24 EK-landen bekend.