Kenny Tete debuteert zaterdagavond in het Nederlands elftal. De verdediger van Ajax begint als rechtsback aan de uitwedstrijd tegen Kazachstan in de EK-kwalificatie.

"Normaal geef ik nooit mijn opstelling", vertelde bondscoach Danny Blind vrijdag vlak voor de laatste training van zijn ploeg voor het uitduel in Astana.

"Maar in dit geval kan ik zeggen dat het heel aannemelijk is dat hij gaat beginnen. Dat is logisch in deze situatie."

Tete, die vrijdag zijn twintigste verjaardag viert, is de enige echte rechtsback in de huidige selectie van Oranje. Daryl Janmaat is geblesseerd en Gregory van der Wiel geschorst.

Paul Verhaegh (ziek) en Rick Karsdorp (geblesseerd) waren deze week ook niet beschikbaar. Vurnon Anita, van origine middenvelder, kan Tete in noodgevallen vervangen.

Geen excuses

Blind wilde zijn overige tien basisspelers voor het beladen duel met Kazachstan niet vrijgeven. "Nee, dat doe ik niet", zei hij. "Maar het zou kunnen dat er nog een speler debuteert."

Van de huidige selectie wachten Anwar El Ghazi, Riechedly Bazoer, Virgil van Dijk en doelman Jeroen Zoet nog op hun eerste interland.

Voor Blind gelden er tegen Kazachstan geen excuses. "Alleen een overwinning telt", vertelde de bondscoach.

"We kennen het belang van de wedstrijd en hopen nog een laatste strohalm te kunnen pakken zodat we ons voor de play-offs van het kwalificatietoernooi kunnen plaatsen. Daarvoor hebben we drie punten nodig maar zijn we ook nog afhankelijk van Turkije."

Video: Beelden van Oranje op de training

Blind verwacht niet dat de druk op Oranje hoger is dan normaal. "Die is net zo hoog als wanneer we het in eigen hand zouden hebben."

Voor Blind is het geen thema dat Nederland zaterdag op kunstgras tegen Kazachstan voetbalt. ''Dat weten we al sinds de loting'', zei hij.

''Bovendien hebben de meeste spelers al regelmatig op kunstgras gevoetbald. We zijn hier wel een dagje eerder naar toe gekomen om te wennen aan het kunstgras. De bal stuitert toch iets anders.''

Spelhervattingen

In de thuiswedstrijd tegen Kazachstan kwam Oranje op achterstand na een spelhervatting. Uiteindelijk knokte Nederland zich nog wel naar een zege (3-1).

''We hebben alle spelhervattingen van hen nog een keer goed doorgenomen'', vertelde Blind. ''En dat doen we zaterdag voor de wedstrijd nog een keer. Zij zullen veel spelers achter de bal houden en het is aan ons om te scoren.''

Blind was blij dat Wesley Sneijder nog deel uitmaakt van zijn ploeg. De 117-voudig international kondigde eerder deze week aan dat hij vertrekt als zijn hoogzwangere vrouw Yolanthe moet bevallen. ''Gelukkig gaat het nog goed'', stelde de bondscoach. ''Al weet ik ook dat we de natuur niet kunnen beïnvloeden.''

Sneijder zelf lachte toen hij weer vragen over zijn zwangere vrouw moest beantwoorden. ''Jullie maken je drukker dan ik'', zei hij tegen de Nederlandse pers.