Kenny Tete hoopt zaterdag een dag na zijn twintigste verjaardag als cadeau zijn debuut in het Nederlands elftal te vieren.

"Debuteren tegen Kazachstan zou geweldig zijn'', zegt Tete donderdag op de 27e verdieping van het luxe hotel van Oranje in Astana.

Helemaal zeker zegt hij het nog niet te weten. "Want ik speel pas als ik echt speel'', stelt de enige overgebleven rechtsback bij het Nederlands elftal.

"Ik heb al wel een beetje met de bondscoach gesproken. De kans is groot ja. Of ik woensdag tijdens de besloten training met de basis oefende? Ach, wat is de basis hè? Ik droeg wel een hesje.''

Kroeg

Na zijn definitieve doorbraak bij Ajax gloort voor Tete nu door het wegvallen van de geschorste Gregory van der Wiel en geblesseerde Daryl Janmaat ook zijn debuut in Oranje.

Vorig jaar volgde de Ajacied het Nederlands elftal op het WK nog als fan met vrienden in een Amsterdamse kroeg. Nu is het ook aan hem dat Oranje volgend jaar niet voor het eerst sinds 1984 op een EK ontbreekt.

"Het EK missen zou heel erg zijn'', erkent Tete. "We horen daar normaal gesproken thuis. Nu moeten we twee keer winnen en hopen dat Turkije nog iets laat liggen.''