Issa Hayatou uit Kameroen neemt bij de FIFA de taken over van de geschorste voorzitter Sepp Blatter.

De 69-jarige Hayatou geldt binnen het FIFA-bestuur als 'senior vicepresident'.

Volgens de FIFA-statuten is die na de voorzitter de hoogste in rang. Hayatou voert al sinds 1988 de Afrikaanse voetbalbond aan en behoort sinds 1990 tot het uitvoerend comité van de FIFA.

In 2002 stelde Hayatou zich kandidaat voor het voorzitterschap. Hij legde het af tegen Blatter. De Kameroener kreeg in 2011 een reprimande van het Internationaal Olympisch Comité omdat hij steekpenningen zou hebben aangenomen van het sportmarketingbureau ISL.

"Ik ben slechts voorzitter op interim-basis", benadrukt de Afrikaan donderdag in een verklaring. "Ik zal geen kandidaat zijn voor de presidentsverkiezingen in februari."

Hayatou onderhoudt een warme band met Blatter, die tijdens de laatste verkiezingen steevast kon rekenen op de volledige steun van Afrika. ''In Afrika zal je nooit op vreemd of vijandig terrein zijn Sepp, je zal je hier altijd thuis voelen'', zei de Kameroener in april tijdens het congres van de CAF.

UEFA

Blatter werd donderdag voor negentig dagen geschorst, net als zijn rechterhand Jérôme Valcke (de secretaris-generaal). De Duitser Markus Kattner is nu als waarnemend secretaris-generaal verantwoordelijk voor alle operationele zaken bij de FIFA.

Ook UEFA-voorzitter Michel Platini kreeg een straf van negentig dagen schorsing. De Fransman zit sinds 2002 in het uitvoerend comité van de FIFA. Platini is daar één van de acht vicevoorzitters.

Bij de UEFA zullen zijn taken worden overgenomen door de Spanjaard Angel Maria Villar, de eerste vicepresident. Michael van Praag is de vijfde vicevoorzitter van de UEFA.